Curiozităţi despre Casa Poporului: draperii brodate de călugăriţe, tapiţerii din aur şi candelabre de cinci tone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Poporului. FOTO: Best Bucureşti
Casa Poporului. FOTO: Best Bucureşti

Palatul Parlamentului (cunoscut înainte de Revoluţie sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului) este una dintre cele mai controversate clădirii din lume.

Conform World Records Academy, este cea de-a doua cea mai mare clădire ca suprafaţă, cea mai scumpă clădire administrativă, dar şi cea mai grea clădire din lume. Măsoară 270 metri lungime şi 240 metri lăţime, are 86 metri înălţime şi 92 metri adâncime. Toate acestea, pe o suprafaţă de 66.000 m². Are 9 nivele la suprafaţă şi alte 9 subterane.

Materialele folosite la înălţarea celei mai impunătoare clădiri ale României sunt 100% româneşti şi valorează o avere. În Palatul Parlamentului se regăsesc 1.000.000 m³ de marmură, 5.500 tone de ciment, 7.000 de tone de oţel, 20.000 de tone de nisip, 1.000 tone de bazalt, 900.000 m³ de esenţe de lemn, 3.500 de tone de cristal, 200.000 m³ de sticlă, 2.800 de candelabre, 220.000 m² de covoare şi 3.500 m² de piele. Toate aceste materiale au trecut prin mâinile a peste 700 arhitecţi şi aproximativ 20.000 muncitori, care au lucrat în trei ture, 24 ore pe zi.

Curiozităţi despre Sălile Casei Poporului

Sala Drepturilor Omului

Aici există un candelabrul monumental, din cristal de Mediaş, al doilea ca mărime din clădire (2 tone) precum şi o masă circulară (din lemn de stejar machetat cu lemn de cireş). Covorul prezent în această sală respectă decorul parchetului de stejar colorat în diferite nuanţe precum şi modelul candelabrului. Toate covoarele au fost lucrate la Cisnădie din lână, din piese mici şi apoi asamblate (cusute) în fiecare sală, corespunzator cu dimensiunea încăperii. De lângă 60 de scaune din lemn de stejar şi tapiţerie de catifea, prezente în jurul mesei, lipseşte unul: fotoliul preşedintelui, din tapiţerie cusută cu aur şi argint, menit să le domine pe celelalte.

Sala Nicolae Bălcescu

Sala are capitelele coloanelor greceşti dorice, din bronz. Marmura roz folosită pentru aceste coloane este de Ruşchiţa, iar candelabrele precum şi aplicele proiectate de arhitecţi sunt executate de artişti plastici la Mediaş. Draperiile din mătase sunt ţesute la Sighişoara, covorul înflorat este ţesut la Cisnădie, iar măştile care acoperă radiatoarele sunt lucrate manual, din alamă. În această sală se regăseşte singurul material din clădire care nu este românesc şi anume lemnul de mahon, de altfel foarte preţios, din care sunt făcute uşile. Acesta este un cadou primit de Nicolae Ceauşescu.

Sala Ion I. C. Brătianu

Draperiile de catifea roşie aflate în această sală sunt cusute cu fir de aur şi argint, cu pasmanterii şi ciucuri şi sunt brodate de călugăriţele din mănăstirile Agapia şi Văratec.

Sala Nicolae Iorga

În această sală predomină lemnul de stejar. Casetoanele formate între stâlpii de lemn sunt îmbrăcate cu mătase, material din care sunt făcute şi draperiile.

Sala C.A.Rosetti

Aici se află cel mai important din întreaga clădire. Acesta cântăreşte 5 tone.

Sala A.I. Cuza

Aceasta este una dintre puţinele săli terminate înainte de anul 1989 şi este una dintre cele mai impozante ale Palatului, cu cea mai mare înălţime (20 m), şi a doua ca suprafaţă. Coloanele din această sală sunt din marmură albă de Ruşchiţa, iar uşile monumentale sculptate cu motive decorative sunt încadrate în rame de marmură şi măşti de radiatoare turnate în alamă, bogat ornamentate. Draperiile din brocart de catifea sunt cusute cu fir de aur.

Sala Tache Ionescu

Sala nu beneficiază de lumină naturală, aşasadr are 12 candelabre şi 26 de aplice din cristal de Mediaş. Tavanul este acoperit de o foiţă de aur, iar prin orificiile din cadrul său circulă aerul natural, Nicolae Ceauşescu nevrând să apeleze la sistemul cu aer condiţionat, de frica otrăvirii.

Sala Unirii

Coloanele din această sală au caneluri în stil românesc, cu capitel corintic şi sunt din marmură albă de Ruşchiţa. Pereţii au oglinzi de ipsos cu ancadramente din marmură albă de Ruşchiţa bogat ornamentate. Fundalurile sunt tratate aproape identic cu un arc puternic foarte ornamentat şi câmpul din marmură albă, iar tavanul este din sticlă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite