Consilierii PDL şi PNL nu au participat la şedinţa Consiliului General: „A fost convocată ilegal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La şedinţa de astăzi nu vor participa consilierii PDL şi PNL FOTO Arhivă
La şedinţa de astăzi nu vor participa consilierii PDL şi PNL FOTO Arhivă

Şedinţa ordinară programată pentru astăzi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se va desfăşura fără consilierii PDL şi PNL. Aceştia nu vor fi prezenţi în sală, pentru că susţin că şedinţa a fost convocată ilegal de Sorin Oprescu.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis anularea şedinţei ordinare de Consiliu General, stabilită pentru 23 iulie, cu doar câteva minute înainte de începerea acesteia, şi convocarea ei astăzi, 30 iulie, cu aceeaşi ordine de zi. Consilierii PNL-PDL-PPDD au ţinut totuşi şedinţa, motivând că revocarea unei şedinţe ordinare nu este prevăzută de Legea administraţiei locale.

Peste 20 de consilieri nu vor fi în sală

Liderul consilierilor generali PDL, Silviu Văduva, a declarat, pentru Adevărul, că la şedinţa oridinară convocată astăzi, 30 iulie, de primarul general Sorin Oprescu nu vor participa consilierii PDL, „Sunt 11 consilieri PDL. Noi nu o să participăm la această şedinţă, întrucât aceasta nu putea fi amânată data trecută pentru că începuse deja. Doar preşedintele de şedinţă o putea închide“, a ţinut Văduva să precizeze.

De asemenea, Cornel Pieptea, liderul consilierilor PNL, a anunţat că la această şedinţă nu vor participa nici consilierii PNL din acelaşi motiv. „Şedinţa ordinară a fost organizată deja luna aceasta. Noi aşa considerăm. În plus, şedinţa poate fi anulată doar dacă se constată că în sală nu există cvorum. În total sunt 14 consilieri PNL şi alţi doi consilieri cărora trebui să li se valideze mandatele“, a încheiat Pieptea.

Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost închisă la două ore după ora anunţată pentru deschidere, după ce s-a constatat lipsa cvorumului necesar desfăşurării acesteia.

Sorin Oprescu răspunde

„Preocuparea mea este ca orice vot exprimat în Consiliul General să fie valid, în deplină legitimitate. Nu pot să mă joc şi să risc să existe hotărâri de Consiliu General care să fie contestate, suspendate şi/sau anulate ulterior votului din CGMB, pentru că asta ar perturba legalitatea desfăşurării activtăţii executive. Ştiţi bine că mă refer la investiţii cu fonduri locale sau europene, funcţionarea serviciilor publice ale oraşului şi tot ce ţine de activităţile curente, care necesită votul legal al aleşilor bucureştenilor.

Ca şi în data de 23 iulie şi astăzi avem aceeaşi situaţie confuză asupra legitimităţii consilierilor generali. Am sperat cu toată buna-credinţă ca în acest interval de timp, de o saptămână, partidele politice să ia atitudine pentru a clarifica această stare confuză.  Nu s-a întâmplat acest lucru. În continuare vin hârtii de la partide că unii sunt daţi afară, alţii nu sunt daţi afară, apoi cei daţi afară sunt reintroduşi ca valizi, unii dintre consilieri şi-au atacat în instanţă propriile partide ca să-şi clarifice din punct de vedere statutar poziţia.

Eu îmi pun problema dacă ei nu ştiu în ce partid mai sunt sau dacă mai sunt membrii în propriile partide şi dacă nici partidele nu ştiu dacă îi mai au sau nu membrii de unde să ştim calitatea lor de consilieri generali?

Să fie clar: este o problemă politică ce nu îmi aparţine! Întotdeauna am spus administraţie fără culoare politică. Politicul nu trebuie să perturbe administrarea unui oraş, că şi aşa sunt probleme dificile de rezolvat. Politicul poate sprijini, optimiza activitatea într-un oraş, pentru asta se cer încrederea şi votul  cetăţenilor“.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că vrea ca lucrurile să fie cât se poate de clare şi a dat mai multe exemple printre care şi situaţia următoare:

„Pe 30 mai primesc adresa de la PDL de excludere din partid. Această adresă este susţinută de către conducerea PDL-ului care precizează că domnul Iliescu nu mai aparţine acestui partid, ci aparţine Partidului Mişcarea Populara, fapt pe care PDL-ul ni-l demonstrează cu prezenţa domnului Iliescu în structura organizatorică de conducere a PMP, în calitate de preşedinte a organizaţiei Sector 5. Am considerat pertinentă solicitarea PDL, am introdus proiectul pe ordinea de zi din 30 iunie, dar nu a fost supus la vot. Dupa 24 de zile, adică pe 24 iulie, primesc adresă de la PDL, că anulează excluderea domnului Iliescu din partid şi că-l reprimeşte în partid, ba mai mult îl propune şi ca viceprimar. Întreb şi eu ca un simplu cetăţean: Domnule Iliescu, dumneata mai ştii în ce partid eşti? La PMP sau la PDL? Şi care PDL? Cel unificat sau neunificat juridic încă?“.

Oprescu a mai declarat că întreaga situaţie ambiguă este cauzată de „reaşezarea scenei politice, la jumătatea ciclului electoral“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite