Condiţiile primitive în care trăiesc locuitorii din cartierul Aviaţiei: apă caldă câteva ore pe zi, oamenii se spală la lighean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Bucureştenii din cartierul Aviaţiei, abonaţi la RADET, au probleme de circa două luni cu furnizarea apei calde. Oamenii spun că în ultimele săptămâni problema s-a acutizat şi zilnic sunt obligaţi să se spele la lighean, cu apă încălzită pe aragaz. Administraţia locală transmite că vor mai trece două săptămâni până se va remedia problema.

Cei care locuiesc în cartier sunt disperaţi fiindcă sunt nevoiţi să încălzească apă şi să se spele la lighean, ca în vremuri de tristă amintire, relatează hotnews.ro.

„Problema cu lipsa apei calde a început în vară, însă în ultima lună a devenit insuportabilă. Avem apă caldă intermitent, câteva ore pe zi, dar nu ştim niciodată care sunt acele ore pentru că nu se anunţă nicăieri. Curge un pic apă caldă dimineaţa, apoi nu mai avem câteva ore, apoi iar revine timp de câteva ore, apoi iar nu mai este şi tot aşa. În fiecare zi e alt program. Doar foarte rar avem apă caldă seara după ora 19.00. De fapt, ceea ce se întâmplă e că pe conducta de apă caldă curge apă rece. Şi în fiecare zi testăm şi lăsăm să curgă apa (pe conducta de apă caldă) în speranţa că se încălzeşte. Şi uite aşa plătim apă caldă care nu există, pentru că apa rece care vine pe conducta de apă caldă este taxată la preţ de apă caldă, bineînţeles. Locuim într-o capitală europeană, într-o zonă bună din oraş, dar ne spălăm în lighean, exact ca acum 30 de ani. Duminică seara, când pregătim copiii pentru o zi nouă la şcoală şi creşă încălzim oale cu apă şi le facem baie într-o cadiţă de bebeluş. Şi apoi, încălzim iar apă şi ne spălăm şi noi adulţii în aceeaşi cădiţă”, a declarat pentru HotNews.ro Nicoleta, care locuieşte în acest cartier.

Pe lângă situaţia în sine, oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nimeni nu le-a explicat clar ce se întâmplă şi când se va remedia problema şi se tem că nu vor avea nici căldură.

„Gluma cartierului este: a venit apa caldă, dar e rece. Retrăim vremuri pe care le credeam de mult apuse: spălatul la lighean, cu minim de apă caldă încălzită la fierbător. Cu copiii e cel mai greu - stau cu orele să încălzesc apă zilnic, până reuşesc să umplu cădiţă... Ca să facem haz de necaz, pe noi ne-a ajutat să devenim mai ecologişti! Reuşim să ne spălăm cu tot mai puţină apă şi tot mai sumar. Mulţumesc RADET şi Primăriei pentru acest experiment. Deşi apa caldă în cartierul Aviaţiei a dispărut la începutul lunii septembrie din cauza lucrărilor de înlocuire a unor conducte, primăria ne dă mesaje încurajatoare: lucrările se vor finaliza în 2020, ianuarie. Deci încă 2 luni fără apă caldă şi căldură! Opţiunea debranşării nu există, pentru că e interzisă prin Hotărâre de Consiliu. Deci ce ne cere statul, prin doamna Firea, este să ne plătim impozitele, taxele şi apă caldă care nu există, neavând alternativă. Asta se întâmplă într-unul din cartierele de lux ale capitalei europene, Bucureşti! Tragem speranţa că ne vor ajuta donaţiile substanţiale pe care le-au făcut Primăria Capitale, Primăria sectorului 1 pentru înălţarea Catedralei Mântuirii Neamului să ieşim din această situaţie limită!”, a declarat pentru HotNews.ro Oana, alt locuitor al cartierului.

Administratul special al RADET, Alexandru Burghiu, a declarat pentru hotnews.ro că situaţia se va remedia până pe 15 noiembrie, când se vor finaliza lucrările de pe bd. Iancu de Hunedoara.

„Într-adevăr sunt probleme cu apa caldă, dar doar în zonele de consum maxim, atunci când toată lumea foloseşte apa caldă 20.30-24.00. În rest, nu. Problema din cartierul Aviaţiei este generată de dispariţia CET-ului Pipera. Atunci când a fost construit sistemul, a fost construit cu 6 CET-uri mari: Sud, Vest, Grozăveşti, Progresul, Titan şi Pipera. Cele două din urmă au dispărut. În momentul de faţă alimentăm Bucureştiul din cele 4 care ne-au rămas. Cartierul Aviaţiei era la câteva sute de metri de CET Pipera. El a dispărut undeva în 2006, acum este un mare mall acolo. Pe parcursul acestei veri am alimentat cartierul Aviaţiei din CET Sud, aflat la 8 km distanţă. Totodată am început aceste lucrări mari, cea mai mare fiind pe Nicolae Caramfil, unde se înlocuiesc 1,2 km de conductă magistrală. Pe aceeaşi magistrală mai avem lucrări şi în zona Iancu de Hunedoara. Aceste lucrări gâtuie această magistrală. Orice fluctuaţie a sistemului face ca apa să nu mai ajungă în capătul magistralei, adică în cartierul Aviaţiei. De aceea facem aceste lucrări de pe bd. Iancu de Hunedoara, ca acest cartier să fie alimentat de la CET Grozăveşti. Lucrarea de la Iancu de Hunedoara este cea care face legătura dintre cele două magistrale. Termenul de finalizare este 15 noiembrie. Noi ne plănuisem să terminăm pe 15 octombrie, însă în urma expertizei din subteran s-a constatat că trebuie schimbată mai multă ţeavă, de asta ne-am întins puţin. Când se finalizează lucrarea de pe Iancu de Hunedoara în cartierul Aviaţiei nu mai sunt probleme”, a explicat Burghiu.

Aceste lucrări erau vitale pentru funcţionarea RADET-ului şi alimentarea cartierului Aviaţiei, spune Burghiu: „Dacă nu erau făcute în această vară, riscam să ajungem în iarnă să nu funcţionăm deloc. Ne-am asumat acest oprobriu public, dar altă variantă din punct de vedere tehnic nu există”.

În ceea ce priveşte nemulţumirea cetăţenilor că plătesc apa rece la preţ de apă caldă, acesta spune că nu este aşa.

„Noi, ca şi RADET încasăm pe baza unor contoare, care înregistrează Delta T, care înseamnă diferenţa de la apa furnizată de Apa Nova şi apa pe care o furnizăm noi. Dacă apa este rece, noi nu taxăm asociaţiile de proprietari. Problema este că în cadrul asociaţiei de proprietari nu se foloseşte acest sistem de contorizare, ei folosesc acele apometre, acesta nu este sistemul nostru, de aici există această problemă. Eu recomand să întrebe preşedinţii de asociaţie despre asta. Noi nu taxăm apa rece”, a declarat Burghiu.

Administratorul RADET spune că nu vor fi probleme cu furnizarea căldurii.

„Aseară a fost livrată căldura în parametri. În momentul de faţă nu avem probleme cu căldura, sperăm să nu fie. Perioada critică este până pe 15 noiembrie. Lucrarea din Aviaţiei nu se va finaliza acum, dar nu afectează furnizarea apei calde în cartier, atât timp cât noi trecem pe CET Grozăveşti”, a explicat Burghiu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite