Ce case istorice din Calea Dorobanţilor ar putea fi demolate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobilul din imagine se află pe lista clădirilor care pot fi demolate. FOTO Adevărul
Imobilul din imagine se află pe lista clădirilor care pot fi demolate. FOTO Adevărul

Mai bine de jumătate din casele de pe Calea Dorobanţilor, mai exact cele construite între bulevardul Dacia şi bulevardul Iancu de Hunedoara, riscă să fie demolate. Decizia a fost luată în urma unui studiu plătit de Primăria Capitalei, cu scopul de a proteja zona de „rechinii” imobiliari.

În cadrul acestui studiu prezentat miercuri în cadrul Comisiei Tehnice de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei, se face un inventar al tuturor caselor care se află în zona Dorobanţi. În urma evaluării, experţii hotărăsc care case vor fi păstrate, renovate sau chiar demolate. În cazul caselor demolate, se va întocmi un plan pentru a stabili ceea ce se poate construi pe terenul rămas liber, informează hotnews.ro.

Acest studiu sau Plan Urbanistic Zonal prezentat Comisiei de Urbanism, este realizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. Potrivit PUZ-ului. Potrivit studiului, pot fi demolate următoarele imobile:

  • Pe strada Alexandru Macendonski demolarea blocului de la numărul 10 este posibila. În loc se poate construi o clădire cu 3 etaje. Casa neoromanească din zonă poate fi mansardata.
  • Pe strada Maior Dimitrie Giurescu toate imobilele de pe partea dreapta, cum se vine dinspre Calea Dorobanţilor, pot fi demolate. În loc se permite construirea unor clădiri de trei etaje, cu excepţia parcelei de la numărul 2 unde se poate construi un bloc de şase etaje.
  • Pe  Calea Dorobanţi numărul 30 şi 32: au fost vizate doua clădiri în spatele cărora se pot imobile de două sau trei etaje.
  • De asemenea pe Calea Dorobanţilor numărul 32: în fata unei case vechi se poate ridica  o clădire de trei etaje.
  • Calea Dorobanţilor numărul 43: în spatele casei vechi de la acest număr, autorităţile pot construi blocuri de două etaje
  • Calea Dorobanţilor 42-44-46: au fost identificate mai multe imobile vechi care pot fi demolate, în locul lor ar putea fi construit un bloc de cinci etaje. În locul imobilului situat pe colţul intersecţiei Calea Dorobanţilor cu strada Prof. Ion Bogdan se poate construi o clădire de două etaje.
  • Calea Dorobanţi 65-67: imobilele din această zonă pot fi demolate. În loc se poate construi un imobil de patru etaje şi altul de trei.
  • Calea Dorobanţi colţ cu intrarea Camil Petrescu: clădirile din această zonă se pot demola, iar în loc se pot construi două clădiri cu doua etaje. În spate acestor clădiri  se afla casa scriitorului Camil Petrescu.
  • Calea Dorobanţi colţ cu strada Grigore Alexandrescu, mai mult clădiri pot fi demolate. În loc se pot construi mai multe clădiri cu şase etaje 

Proprietarii decid care imobil va fi demolat

Marcarea acestor imobile pe Planul Urbanistic Zonal ca fiind bune de demolat, nu înseamnă că toate vor fi puse la pământ. Numai proprietarii pot decide acest lucru.

Casandra Roşu, reprezentantul Ministerului Dezvoltării a declarat în cadrul Comisiei a declarat în cadrul Comisiei că acest proiect şterge de pe harta Capitalei străzi întregi şi nu poate poate fi de acord cu aşa ceva. „Dacă razi tot şi faci construcţii noi, ce mai protejezi”, a adăugat aceasta.

Un al membru al Comisiei, Dan Marin, a menţionat faptul că s-au propus prea multe case pentru a fi demolate, şi de asemenea, nu poate fi de acord cu aceste intenţii. Totodată, alţi membrii ai Comisiei de Urbanism, au susţinut că în locul acestor imobile pot fi construite clădiri mai înalte de două sau trei etaje.

Proiectanţii au declarat că numărul de case care pot fi demolate a ieşit în urma unei metodologii a Ministerului Culturi care stabileşte criteriile privind clasarea monumentelor istorice.Clădirile din zonele protejate nu pot fi evaluate ca şi cele care urmează să fie clasate ca monumente istorice, pentru că valoarea lor individuală nu este foarte mare, ci mai degrabă preţul este dat de zona în care se află construcţia.

Pentru moment, Comisia Tehnica de Urbanism incă nu a aprobat acest proiect, el va fi din nou supus unei evaluări în următoarea şedinţă.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite