Care sunt efectele suspendării planurilor urbanistice pentru mai multe Sectoare din Capitală. Explicaţiile unui jurist
0În acest moment, în Bucureşti nu pot fi eliberate avize de construcţie şi alte documente urbanistice similare, din punct de vedere legal, în Sectoarele 2, 4 şi 5, ca urmare a unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Edilul Capitalei, Nicuşor Dan, le-a cerut administraţiilor de sector să nu elibereze astfel de avize, decizie care a stârnit revolta unor primari. Un jurist consultat de „Adevărul” a explicat consecinţele hotărârii.
Planurile Urbanistice Zonale din Capitală au fost iniţial suspendate în 2021, pe o perioadă de un an, urmând ca de la începutul anului 2022 construcţiile să fie reluate. O decizie a Tribunalului Bucureşti, din 17 februarie 2022, a suspendat din nou PUZ-urile din mai multe zone ale Bucureştiului, adică Sectoarele 2, 4 şi 5. Anterior, Curtea de Apel a anulat definitiv PUZ Sector 3 şi PUZ Sector 6.
Avocata Ana Diculescu Sova a explicat, pentru „Adevărul”, că decizia Tribunalului Bucureşti va fi aplicată la toate sectoarele care sunt amintite în proces şi a explicat care sunt consecinţele unei astfel de decizii.
„În principiu, o măsură de acest gen blochează viaţa Bucureştiului, paralizează construcţiile şi dăunează oamenilor care nu au nicio vină că în administraţie există incompetenţă, rivalităţi sau orice altceva. Nu pot critica hotărârea din punct de vedere juridic, dar ca atitudine mi se pare că este o greşeală. Măsurile pe care administraţia trebuie să le ia trebuie să fie coerente, să le ia din timp şi să nu blocheze dreptul oamenilor la un act administrativ. Este un drept să obţii un act administrativ în mod legal. Dacă suspenzi la nesfârşit şi impui o anumită atitudine în dauna celor care au dreptul la construire, după părerea mea este un lucru grav. (…)
Beneficiarii actelor administrative în construcţii sunt cetăţenii. Numai dacă fiecărui cetăţean în parte i se aplică o restricţie, atunci da, dar să paralizezi toată viaţa sectorului de construcţii... Pentru că PUZ-urile sunt acte normative, este ca şi când ai spune următorul lucru: Nu vă dau o lege care să vă organizeze viaţa pentru că nu ştiu, nu pot, nu am timp. Iar tu când vrei să îţi exerciţi un drept te întrebi: şi eu ce regulă respect? Este o greşeală foarte mare. Un joc periculos şi o atitudine la limita iresponsabilităţii”, a transmis avocata.
Nicuşor Dan le cere primarilor de sector să nu emită avize
Edilul Capitalei, Nicuşor Dan, le-a transmis Primăriilor din Sectoarele 2 şi 5, la finalul lunii februarie, o adresă prin care le interzice emiterea certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire sau desfiinţare şi orice alte acte similare, făcând trimitere la decizia Tribunalului Bucureşti care suspendă hotărârea iniţială privind aprobarea PUZ-urilor, relatează Stiripesurse.ro.
În plus, edilul a amintit Legea contenciosului administrativ (2004) care arată că „suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării”.
Piedone susţine că primarul Capitalei blochează dezvoltarea urbanistică
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a transmis, printr-o scrisoare deschisă, că Nicuşor Dan blochează dezvoltarea urbanistică a Capitalei şi a precizat că, potrivit Codului Administrativ, nu există o relaţie de subordonare între Primăria Sectorul 5 şi Primăria Municipiului Bucureşti. „Motiv pentru care Primarul General nu ne poate interzice să ne exercitam atribuţiile prevăzute de lege”, a subliniat edilul, potrivit sursei citate.
„Subunitatea Administrativ Teritorială Sector 5 poate emite actele administrative prevăzute de legislaţia urbanismului în conformitate cu dispoziţiile PUZ Coordonator, acesta continuând să producă efecte juridice până la anularea sa. Demersurile Primarului General nu fac decât să blocheze din punct de vedere urbanistic Sectorul pe care îl conduc şi produc prejudicii semnificative atât prin scăderea taxelor care se puteau încasa de Primăria Sectorul 5 Bucureşti în ultimul an, dar şi prin diminuarea locurilor de muncă ale cetăţenilor. Totodată, fac apel la consilierii din cadrul CGMB să facă toate demersurile legale în vederea formulării în termen a recursului împotriva hotărârii judecătoreşti, apărând actul administrativ emis de acelaşi organism administrativ”, a transmis Piedone.