Bugetul Capitalei răpus de chinurile facerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali au dezbătut astăzi pentru a doua oară cum să împartă banii oraşului pentru anul 2011. Şedinţa s-a prelungit ore întregi, deşi pe ordinea de zi era doar două puncte: bugetul Capitalei şi organizarea referedumului pentru Legea Capitalei.

UPDATE ORA 22.00:Consilierii generali au aprobat în această seară şi proiectul privind desfăşurarea referendumului local referitor la Legea Capitalei, în forma propusă de PDL, bucureştenii urmând să răspundă la şapte întrebări, potrivit Mediafax.

Referendum pentru Legea Capitalei, la 19 iunie

UPDATE: Consilierii generali au aprobat, în această seară, după mai multe ore, proiectul de buget al municipalităţii pentru 2011, cu amendamente. În favoarea proiectului de buget au fost exprimate 31 de voturi, iar împotrivă 20.

Consilierii generali au început şedinţa de astăzi cu o pauză, după ce mai bine de-o oră s-au chinuit să se adune în sală. Întreruperea a fost cauzată de multiplicarea stufosului proiect de hotărâre pentru bugetul Capitalei care a fost supus pentru a doua oară discuţiilor şi votului în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Reluarea votului a fost decisă după ce prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, a anunţat că în forma votată iniţial, bugetul este neligitim şi conţine erori grave.

Primarul general Sorin Oprescu a încercat să explice cum a fost schiţat bugetul pentru care, în ultimele trei săptămâni, s-au purtat discuţii intense cu consilierii generali. Edilul a menţionat că printre priorităţile municipalităţii sunt subvenţiile pentru căldură care în acest an se ridică la 300 de milioane de lei, bani care ar trebui să vină de la Guvern, dar sunt de cele mai multe ori daţi cu ţârâita.

Bani de la cimitire pentru stadion

Pentru a putea continua lucrările la Naţional Arena, noua formă bugetară a fost complet reconfigurată. Astfel, edilul-şef a renunţat la proiecte precum canalizarea şi iluminarea cimitirelor, dar şi la mansaradarea a două spitale din subordinea municipalităţii: Foişor şi Filantropia.

Viceprimarul Capitalei Mircea Raicu este sceptic şi reclamă un deficit bugetar „de neacceptat“. „Deficitul este mai mare la capitolul venituri care ajuge până la 300 de milioane de lei. În buget trebuie introduse doar sume certe, altfel ne vom trezi că la sfârşitul anului va trebui să facem rectificări“, a spus el.

Dacă în forma votată la şedinţa din februarie, la capitolul venituri era trecută suma de 4,58 de miliarde de lei, la cea de ieri figurau doar 4,3 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli, în forma iniţială era calculată suma de 5,10 miliarde de lei, iar în urma negocierilor s-a ajuns la 4,89 de miliarde de lei.

Deşi au discutat timp de trei săptămână amendamentele la bugetul Capitalei, consilierii generali au continuat să se contrazică îndelung la şedinţa din această seară. Până la închiderea ediţiei, cei câţiva consilieri care au mai rămas în sală, nu au terminat de prezentat amendamentele.

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite