Bucureşti: Roboţii-sumo au luptat în ring la Politehnică (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INGENIOS. Echipe de sudenţi la electronică din Bucureşti, Iaşi şi Cluj s-au întrecut la prima ediţie naţională a „RoboChallenge“.Toate cele trei premii ale concursului au revenit roboţilor concepuţi de studenţii care învaţă la Universitatea Politehnică din Capitală.

CLICK AICI PENTRU IMAGINI DIN TIMPUL COMPETIŢIEI „ROBOCHALLENGE 2010“

Aparate micuţe, pe roţi, au intrat ieri în ringul desenat pe podeaua Aulei de la Facultatea de Electronică a Universităţii Politehnice din Bucureşti. După ce studenţii au apăsat butonul de pornire, la comanda arbitrului, roboţeii au avut câteva „secunde de concentratre“ şi au început lupta.

Maşinăriile sunt autonome, se confruntă singure în ring, fără intervenţie umană şi fără telecomandă. Învingător este declarat robotul care îşi scoate adversarul din ring.

Bătălia „corp la corp“ este supravegheată îndeaproape de studenţii care au conceput roboţii şi care au fost atenţi la fiecare mişcare atât a adversarului, dar şi la „slăbiciunile“ propriilor creaţii.

La competiţia din acest an, care a reunit pentru prima dată şi studenţi de la facultăţi de profil din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, cei mai energici roboţei s-au dovedit a fi cei mai mici, ei reuşind să-şi scoată adversarul din ring în mai puţin de un minut. 

„Este mai mult decât un concurs, este o luptă a orgoliilor, aici confruntându-se studenţi din cele mai importante centre universitare cu profil tehnic din ţară“, a declarat Adrian Gaşpar, unul dintre organizatorii competiţiei.

Construiţi într-o lună

Studenţii din toţi anii au avut la dispoziţie o lună să se pregătească de concurs. Echipa din Cluj însă l-a construit pe „Vasile“ în mai puţin de o săptămână, pentru că studenţii au aflat târziu de competiţie.

Astfel, înainte cu câteva minute de începerea competiţiei, lui „Vasile“ i se făceau ultimile revizii la softuri şi i se încărcau bateriile. Din păcate, în prima rundă, roboţelul s-a intimidat şi a ieşit singur în afara ringului, iar la a doua rundă a pierdut onorant, împins de adversar.

După ce, la ediţiile trecute, tema a fost fotbalul, anul acesta organizatorii au ales să diversifice cu sumo, „pentru că e la modă“, după cum a mărturisit Adrian Gaşpar.

Este pentru prima dată când se organizează o competiţie naţională a „RoboChallenge“, un proiect coordonat de prorectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, prof.dr.ing.Corneliu Burileanu. Pentru viitor, organizatorii - Liga Studenţilor Electronişti - intenţionează să extindă competiţia.

Câştigătorii sunt din Bucureşti

Studenţii spun  că se lasă antrenaţi într-o astfel de competiţie pentru că aplică astfel cele învăţate la cursurile de robotică şi vor să arate că teoria se poate transforma într-o practică amuzantă.

La finalul competiţiei naţionale de ieri, câştigători au fost desemnaţi, rând pe rând, studenţii care învaţă la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Astfel, premiile au revenit echipelor All Mighty (premiul I), Brutus (premiul II) şi The Flying Dutchman (premiul III).

Studenţii au primit drept premii electronice şi echipamente software din partea sponsorilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite