Bucureștenii s-au înghesuit pentru a obține noul buletin electronic: Site-ul MAI a picat

0
0
Publicat:

De joi, bucureștenii pot solicita înlocuirea cărții de identitate cu noua variantă electronică, care va fi disponibilă din 12 mai. În ciuda interesului ridicat, site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a picat de la valul mare de programări.

Bucureștenii s-au înghesuit pentru a obține noul buletin electronic FOTO: Arhivă
Bucureștenii s-au înghesuit pentru a obține noul buletin electronic FOTO: Arhivă

Programările pentru a obține noul buletin se fac exclusiv online, pe platforma MAI. Din păcate, locurile pentru luna aprilie s-au ocupat în câteva ore, iar pentru luna mai au mai rămas doar câteva intervale disponibile în a doua jumătate a lunii.

De asemenea, site-ul MAI a avut momente de blocaj din cauza numărului mare de accesări. „Am aplicat înainte de expirarea buletinului pentru că îmi doresc să pot semna digital cu această carte electronică de identitate. Mai întâi mi s-au luat amprentele degetelor și am semnat pe un pad”, a declarat primul beneficiar din sectorul 3, care și-a depus actele pentru eliberarea noii cărți electronice de identitate, potrivit ProTV.

Cum se poate obține noul buletin electronic

Noua carte de identitate electronică poate fi obținută înainte de expirarea actualului buletin, iar pentru aceasta sunt necesare aceleași documente ca și pentru obținerea cărții de identitate tradiționale, precum certificatul de naștere sau contractul de închiriere a locuinței.

Cum arată noua carte de identitate 

Noua carte de identitate are dimensiunile unui card bancar și include informațiile personale ale titularului, precum numele, prenumele și data nașterii. Pe spate se află un cip care conține semnătura olografă a deținătorului și două amprente digitale. În acest cip sunt stocate și două certificate digitale, care permit autentificarea și semnătura electronică în fața autorităților publice. Aceste certificate sunt protejate printr-un cod PIN, iar primele cinci milioane de cărți vor fi eliberate gratuit. După epuizarea acestei perioade, costul va fi de 67 de lei.

Cu ajutorul unui cititor de carduri și al unei aplicații, cetățenii vor putea accesa servicii online, precum obținerea certificatului de cazier judiciar sau consultarea istoricului de sancțiuni rutiere.

Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul general al DGEP, a declarat: „Eu vă asigur că în momentul acesta, cel puțin noi, suntem implicați în mai multe proiecte care presupun interconectarea infrastructurilor cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu sistemul bancar, cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Sănătății”.

Disponibilitate și beneficii

Noua carte electronică de identitate este disponibilă momentan doar în București și Cluj. Printre beneficiile acesteia se numără elementele avansate de securitate, care previn falsificarea și furtul de identitate. „Faptul că toate datele vor fi într-un singur document și ține și loc de călătorie”, a spus o femeie care a aplicat pentru noul buletin. Deși nu înlocuiește pașaportul, noua carte de identitate poate fi folosită pentru călătoriile în Uniunea Europeană și în Turcia.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite