Bucureştenii, în pericol să rămână în frig în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii RADET au anunţat că toţi bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură, după ce Romgaz a avertizat conducerea Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) că opreşte furnizarea gazelor natural din pricina datoriilor pe care le are ELCEN. Chiar şi aşa, Primăria Capitalei şi Ministerul Energiei dau asigurări că locuitorii Bucureştiului nu vor rămâne în frig în acestă iarnă.

Vineri, în timp ce bucureştenii nemulţumiţi de întreaga clasă politică îşi strigau nemulţumirile în stradă, reprezentanţii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti anunţau că locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă şi căldură, fără a preciza când se va întâmpla acest lucru.

„Sistarea activităţii este generată de notificarea primită de la SC Electrocentrale Bucureşti SA, prin care ni s-a comunicat faptul că începând de vineri, 6 noiembrie, ora 12.00, SNGN ROMGAZ SA  va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN“, anunţau reprezentanţii RADET Bucureşti. Aceştia au precizat că nu ştiu data şi ora la care bucureştenii vor rămâne fără apă caldă şi căldură, însă acest lucru se va întâmpla din cauza situaţiei în care se află regia bucureşteană.

Datorii peste datorii

Chiar şi aşa, până în acest moment bucureştenii nu au rămas fără apă caldă şi căldură, iar reprezentanţii  ELCEN au explicat acest lucru: „Avem căldură şi apă caldă la nivelul solicitărilor făcute de RADET. Romgaz a notificat că dacă nu plătim astăzi ne întrerupe gazele. A fost doar un avertisment“, explica Marcel Nicolaescu, directorul ELCEN, după anunţul făcut de RADET.

Acesta a mai spus că ELCEN va semna un nou contract cu Romgaz în continuarea celui actual. În prezent, Romgaz furnizează către ELCEN gaze naturale în baza unui act adiţional care expiră la 15 noiembrie. Prin acest act adiţional, ELCEN plăteşte consumul curent, de aproximativ 3-3,5 milioane de lei pe zi, iar încasările la RADET sunt mult mai mici, de aproximativ 200-220.000 de lei pe zi. „Contractul este în derulare şi se va semna unul nou începând cu data de 15 noiembrie, când facem în paralel şi eşalonarea datoriilor, ca să scăpăm de calvarul ăsta al datoriilor“, a mai spus directorul Electrocentrale.

„RADET a instigat populaţia“

Şi primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, a dat asigurări că bucureştenii nu vor rămâne, în următoarea perioadă, fără apă caldă şi căldură. Edilul-şef a explicat că împreună cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, a convenit alocarea subvenţiei pentru luna decembrie şi plata banilor către Romgaz, sumă care ar urma să ajungă pentru două săptămâni. Ştefănel Marin a spus că a semnat actele pentru alocarea subvenţiei pe decembrie, de 80 de milioane lei, în luna noiembrie, cu aceşti bani urmând să fie plătită datoria ELCEN către Romgaz.
Deranjat de anunţul făcut de RADET, Andrei Gerea a declarat că regia  „a instigat populaţia într-un moment de sensibilitate crescută“. De asemenea, acesta a precizat că trebuie pusă la punct comunicare dintre RADET şi ELCEN.

Chiar şi aşa, sindicaliştii RADET atrag atenţia că în cazul unei avarii importante bucureştenii chiar vor ajunge în situaţia de a rămâne fără apă caldă şi căldură deoarece regia nu are în acest moment bani pentru asigurarea materialelor necesare reparaţiilor.

RADET explică cum s-a ajuns în această situaţie

  • Nerealizarea procesului de transfer al ELCEN de la Ministerul Energiei către Municipiul Bucureşti şi fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică
  • Datoriile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice către regia autonomă, în valoare de aproximativ 715 milioane de lei
  • Datoriile Primăriei către regia autonomă, în valoare de circa 260 de milioane de lei
  • Neachitarea la termen a deconturilor Primăriei către RADET privind subvenţia la încălzire. În prezent, suma totală este de aproximativ 250 de milioane de lei, aferentă perioadei februarie – august 2015
  • Datoriile acumulate de RADET Bucureşti către furnizori, în special ENEL  (22.250.124 lei), Apa Nova Bucureşti (8.468.586 lei) şi GDF Suez (5.100.000 lei)
  • Imposibilitatea efectuării investiţiilor în ultimii zece ani din cauza nealocării de fonduri privind modernizarea instalaţiilor care aparţin patrimoniului public al Municipiului Bucureşti. Pentru normalizarea furnizării de apă caldă şi căldură sunt necesare investiţii de aproximativ 100 de milioane de euro anual, timp de 10-12 ani, în reţelele şi centralele aparţinând Municipiului Bucureşti
  • Refuzul Primăriei de a înainta spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti actualizarea tarifului din anul 2011 până în prezent. Ceilalţi furnizori de servicii au preţuri majorate cu peste 40%
  • Neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 şi a celui pentru anul în curs va avea drept rezultat, începând cu 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activităţii regiei. După această dată, regia nu mai poate angaja nicio cheltuială
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite