„Blocul groazei“ din estul Capitalei: groapă de gunoi şi cămin pentru boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii din cartierul Pantelimon sunt terirozaţi de zecile de boschetari care se adăpostesc în jurul unui imobil părăsit.

Un imobil al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) situat pe strada Elev Ștefănescu nr. 9, din cartierul Pantelimon din Capitală, a devenit un adevărat cămin pentru boschetarii, spre groaza celor care locuiesc în zona respectivă. Oamenii străzii au transformat clădirea abandonată într-un focar de infecție.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 au descins la adresa respectivă în urmă cu câteva zile și a descoperit un dezastru de proporții. Pe lângă cele peste 100 de tone de gunoaie, angajații primăriei au găsit o femeie însărcinată și purtătoare a virusului HIV, dar și mai mulți bărbați care sufereau de boli cronice cauzate de mizeria în care trăiau. Autoritățile au mai constatat că prin fiecare încăpere a imobilului colcăiau șobolanii.

Au fugit din adăpostul de noapte

„Oamenii străzii aveau boli grave din cauza mediului insalubru în care locuiau, cum ar fi iritații ale pielii, hepatită și altele“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2, Anatol Albu. Reprezentanții Primăriei i-au dus pe vagabonzi la un adăpost de noapte unde ar fi beneficiat de un acoperiș deasupra capului, de căldură, de mâncare, de îngrijiri medicale, s-ar fi putut spăla și ar fi trăit în condiții igienice, însă aceștia au fugit din azil.

„Ei sunt obișnuiți cu traiul de pe stradă. În adăpost ar fi trebuit să respecte niște regului. Nu ar fi avut voie să bea, să fumeze, să se drogheze sau să facă scandal“, a explicat purtătorul de cuvânt.

Vor să ocupe din nou imobilul

Anatol Albu a precizat că este probabil ca boschetarii să încerce să se întoarcă în locul de unde au fost izgoniți, chiar dacă blocul a fost curățat, iar toate intrările au fost sudate pentru ca acesta să nu mai fie asediat de vagabonzii care comiteau numeroase furturi atât în zonă, cât și în alte cartiere ale orașului. De asemenea, administrația locală a asigurat și paza edificiului.

Reporterii „Adevărul“ au mers la blocul groazei și au stat de vorbă cu localnicii care au confirmat ipoteza lansată de purtătorul de cuvânt. Riveranii au observat că oamenii străzii au revenit la vechiul lor refugiu și că dau târcoale locului. Oamenii au mărturisit că se tem ca boschetarii să nu se întoarcă.

„Se băteau între ei, faceau scandal, se îmbătau, iar pe mine mă deranja cel mai tare zgomotul, pentru că am și un copil mic și aș dori să crească într-un loc sigur“, a spus Tatiana Nedelcu, o tânără care stă în zonă.

Silviu Moșoianu, un trainer preocupat chiar de integrarea tinerilor fără adăpost în societate, locuiește la parterul blocului de vizavi, chiar la câțiva metri de fostul focar de infecție.

„În jur de 10-15 persoane erau vizibile dintre cei care se adăpostiseră aici. Mizeria pe care o făceau și mirosul erau de nesuportat. Deseori dădeau foc la tot felul de gunoaie și umpleau cartierul de fum. Scandalurile și bătăile erau la ordinea zilei, acest bloc fiind, într-adevăr, cea mai mare problemă a zonei“, a povestit Silviu.  Riveranul a mai spus că vagabonzii au început să dea târcoale imobilului. „I-am mai văzut pe aici cum se uită prin gard, este evident că vor să reocupe blocul“, a adăugat trainerul.

Nicio soluție legislativă pentru cei care duc o viață deplorabilă

Anatol Albu a pecizat că oamenii fără adăpost sunt aproape imposibil de instituționalizat. „Nu există nicio lege care să-i determine să intre în normalitate. Întotdeauna fug din adăposturi și spitale și se întorc la viața mizerabilă de pe stradă“, a explicat oficialul. „Bărbați bolnavi depistați în bloc nu pot fi ținuți cu forța în adăpost.

Dacă am încerca să facem așa ceva, legea s-ar întoarce împotriva noastră și am fi acuzați de lipsire de libertate sau alte lucruri mai grave“, a lămurit Anatol Albu. Chiar dacă vagabonzii aveau acte de identitate, unul fiind din Ialomița, iar restul din București, ei nu pot fi luați de pe stradă sau amendați, deoarece oricum nu ar plăti sancțiunea. Purtătorul de cuvânt a menționat că boschetarii vor invada alte sectoare după ce vor fi „curățate“ clădirile abandonate din sectorul 2.

Drama unei gravide cu HIV

Purtătorul de cuvânt a spus că primăria a încercat să o ajute pe gravida infestată cu HIV care a fost găsită joi, 12 ianuarie, trăind printre gunoaie, însă este un caz pierdut. Femeia a fost dusă la Spitalul „Sf. Pantelimon“ din Capitală. În noaptea acelei zile a fugit din instituție, după care a fost din nou transportată de către autorități la clinic, însă tânăra a evadat pentru a doua oara.

„Ne-a spus că a fost dată afară din casă de părinții ei și că are un prieten prin sectorul 4, unde își mai petrece nopțile, însă nu știm ce să credem, pentru că fata era destul de dezorientată și în suferință. În orice caz, nu poate fi obligată să primească îngrijiri medicale, dacă nu dorește acest lucru“, a lămurit Albu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite