A început marşul Bucharest Pride 2024 pe Calea Victoriei. Evenimentul LGBT e susţinut de 25 de ambasade. Au apărut primele incidente | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, la ora 16, a început Marşul Bucharest Pride 2024. Evenimentul dedicat comunităţii LGBTQIA+ se bucură de sprijinul a 25 de ambasade străine şi este organizat de Accept sub sloganul „We are ready! Suntem pregătiţi/ pregătite/ pregătitx!”.

Anul trecut, la Bucharest Pride au participat în jur de 25.000 de persoane. Foto arhivă
Anul trecut, la Bucharest Pride au participat în jur de 25.000 de persoane. Foto arhivă

UPDATE, ORA 18

Potrivit repezentanţilor Jandarmeriei, au apărut primele incidente, după ce un grup de 10 persoane aflate pe traseul paradei şi-au arătat în mod vehement nemulţumirea faţă de eveniment. Pentru a că a refuzat să se legitimeze, o persoană din acest grup a fost dusă la sediul poliţiei.

„În data de 29.06.2024, în jurul orei 17.00, pe timpul desfășurării marșului Bucharest PRIDE, un grup de 10 persoane s-a poziționat pe traseul manifestației publice autorizate, cu scopul de a-și exprima nemulțumirea  față de desfășurarea acesteia.

Jandarmii prezenți în cadrul dispozitivului de ordine publică s-au deplasat la grupul de persoane, solicitându-le de mai multe ori să înceteze contramanifestația.

Anticipând riscul unor altercații sau violențe și ținând cont că grupul în cauză nu a cooperat cu forțele de ordine, jandarmii au procedat la legitimarea acestora, context în care un bărbat a refuzat legitimarea, fiind astfel condus la autospeciala Jandarmeriei și ulterior la sediul secției de poliție pentru luarea măsurile legale împotriva acestuia.

Reiterăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 26, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 60/1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, organizarea sau participarea la contramanifestații desfășurate în același timp și în același loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 5.000 de lei.

Jandarmeria București va asigura protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic, civilizat și legal.

Astfel, facem apel atât la cei prezenți, cât și la ceilalți cetățeni, să fie responsabili și îi asigurăm că siguranța lor este prioritatea noastră”, au transmis reprezentanţii Jandarmeriei.

Persoana care a refuzat să se legitimeze a primit două sancțiuni:

- o sancțiune contravențională, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, pentru săvârșirea faptei prevăzute de art. 26, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 60/1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, (participarea la contramanifestații desfășurate în același timp și în același loc cu adunările publice declarate).

- o sancțiune contravențională, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, pentru săvârșirea faptei prevăzute de art. 2, pct. 31 din Legea 61/1991 (republicată) pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cu modificările și completările ulterioare, (refuz de legitimare).

ŞTIREA INIŢIALĂ

Asociaţia Accept, care a declarat că anul trecut la acest marş au fost peste 25.000 de persoane, a lansat invitaţia pe Facebook: „Anul acesta, strigăm «We are ready! Suntem pregătiţi/pregătite/pregătitx!» pe 29 iunie, din faţa Guvernului până la Parlament”. Astfel, de la ora 16.00 participanţii au început să se adune pe Calea Victoriei, la intersecţie cu Strada Gheorghe Manu şi pe trotuarele adiacente.

Traseul Bucharest Pride va fi: intersecţia Piaţa Victoriei cu Calea Victoriei - Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - B-dul Naţiunile Unite - traversare B-dul Libertăţii - alveola Parc Izvor - Parc Izvor (orele 17.00 - 19.00). Traseul indicat anterior va fi parcurs pe carosabil, respectând toţi participanţii la marş şi îndrumările organizatorilor şi ale forţelor de ordine, spun organizatorii. Finalul marului Bucharest Pride are loc în Parcul Izvor, între orele 19.00 şi 22.00.

„Încă din 2005, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-şi celebra identitatea, pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a-şi revendica drepturile. Bucharest Pride abordează nevoia urgentă de recunoaştere legală şi protecţie a tuturor familiilor LGBTQIA+ şi nevoia unei proceduri de recunoaştere juridică a genului pentru persoanele transgender şi va transmite un mesaj din partea societăţii: We are ready. Suntem pregătiţi pentru o Românie în care persoanele LGBTQIA+ şi familiile lor sunt văzute, recunoscute şi protejate. Adoptarea unor legi care să răspundă acestor nevoi reale nu mai suportă amânare”, spun organizatorii pe Facebook.

Florian-Mihail Păun, coordonatorul Bucharest Pride 2024, îndeamnă la toleranţă şi spune că oamenii sunt în etape diferite de acceptare a acestei realitaţi.

„Iubirea este înnăscută, ura este învăţată. Cu toţii ştim să acceptăm, să existăm, să iubim, chiar dacă uneori avem nevoie de timp ca să-nvăţăm s-o arătăm. Faţă de noi înşine, dar şi faţă de ceilalţi. E un proces prin care o bună parte a societăţii a trecut deja. Pentru unii durează mai mult, pentru alţii mai puţin. Pe oamenii care şi l-au asumat şi care şi-au amintit că nu ura este cea care ne va ajuta să creştem împreună, ci iubirea şi înţelegerea faţă de ceilalţi, noi îi numim aliaţi. Şi le mulţumim. Suntem pregătiţi este despre noi toţi: persoane LGBTQIA+, familiile noastre, aliaţi ai comunităţii - oameni care zi de zi fac paşi către o lume mai primitoare, mai diversă, mai incluzivă. Cu toţii suntem, într-o formă sau alta, pregătiţi pentru iubire! Suntem doar în etape diferite de acceptare a acestui fapt”, a spus Florian-Mihail Păun.

Tot pe Facebook sunt indeicate şi o serie de reguli pe care trebuie să le respecte participanţii la Bucharest Pride 2024

„PRIDE-ul trebuie să fie un spaţiu sigur şi incluziv pentru toţi participanţii. În acest sens, nu sunt tolerate sub nicio formă mesaje rasiste, sexiste, xenofobe, islamofobe, antisemite, fatfobe, ableiste, homofobe, transfobe sau orice alt tip de discursuri instigatoare la ură. Ne bucurăm împreună de diversitate.

Marşul reuneşte o comunitate diversă şi un număr semnificativ de susţinători ai comunităţii LGBTQIA+. La Bucharest PRIDE respectăm libertatea de exprimare şi opiniile tuturor participanţilor, încurajăm ca mesajele afişate să respecte toate identităţile persoanelor prezente, inclusiv intersecţionalitatea acestor identităţi şi toate minorităţile care ni se alătură”, recomandă organizatorii.

Sunt interzise, de asemenea, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a evenimentului, substanţe psihoactive sau psihotrope interzise prin lege sau băuturi alcoolice cumpărate din afara evenimentului.

Organizatorii fac apel la participanţi să fie atenţi la siguranţa lor şi a celor din jur.

„În cazul în care în apropiere există un incident violent, vă rugăm să vă îndepărtaţi, să faceţi un cerc la distanţă în jurul incidentului, să scandaţi «FĂRĂ VIOLENŢĂ!». Păstraţi-vă calmul, nu fugiţi şi anunţaţi imediat organizatorii şi/sau forţele de ordine. Vă rugăm să menţineţi ordinea şi liniştea publică pe tot parcursul evenimentului şi să urmaţi instrucţiunile organizatorilor sau ale forţelor de ordine prezente”, recomandă organizatorii.

25 de membri ai misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale din Bucureşti îşi exprimă public sprijinul pentru Bucharest Pride 2024, printre care  ambasadele Australiei, Greciei, Austriei, Belgiei, Marii Britanii, Canadei,, Bulgariei, Republicii Moldova, Ambasada Republicii Cehe, a Republicii Chile, Ciprului, Danemarcei, Republicii Finlanda, Republicii Franceze, Germaniei, Irlandei, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Mexicului, Reprezentanţa Comisiei Europene în România etc.

„Acest eveniment celebrează diversitatea, vizibilitatea, rezilienţa şi demnitatea comunităţii LGBTIQ+ din România”, a transmis Ambasada SUA la Bucureşti pe site-ul său oficial.

Diana Şoşoacă, la Marşul Normalităţii: „Ni se impune un preşedinte din comunitatea gay"

De partea cealaltă, susţinătorii familiei tradiţionale au organizat şi ei un marş, Marşul Normalităţii - ediţia 2024, tot sâmbătă, de Sfinţii Petru şi Pavel, de la ora 13.00, în Piaţa Victoriei.

De la acesta nu a lipsit Diana Şoşoacă, proaspăt europarlamentar în urma alegerilor din 9 iunie.

„Cum să nu vin?! Sunt, cred, singura formațiune din Parlamentul European din România care militează pentru normalitate și care luptă fățiș pentru restabilirea normalității în România și în Europa. Există de când lumea și Pământul, existau sub toate formele. Dar de aici până la a ajunge să faci marșuri în care să apari în toate ipostazele inacceptabile, care frizează atacul la bunul-simț, de a perverti mintea copiilor, la a ajunge să introducem în școli agenda LGBT... Nu-mi vine mie o asociație, o minoritate de 0,00001%, să-mi impună mie și lui Dumnezeu să schimb eu Biblia că așa vrea unul să se exulte pe aici pe stradă, iar primarul, președintele și prim-ministrul să le dea voie să se plimbe așa pe stradă“, a spus Diana Șoșoacă la începutul marșului.

Marşul Normalităţii se opune „căsătoriilor, parteneriatelor și adopțiilor homosexuale”, educației sexuale după model european, schimbării sexului, toate considerate păcate capitale, şi promovează valorile creștine.

După ce le-a spus participanţilor că se încearcă pervertirea copiilor încă de la grădiniţă, prin regulile aşa numite „politically correct”, Diana Şoşoacă a afirmat că României i-ar fi impus un președinte din comunitatea gay, spun jurnaliştii de la Ştiripesurse.

 „Că de-aia o impun pe Lasconi, de-aia îl impun pe Geoană, de-i impun pe toți. Nu mă puneți să zic mai multe...”, se aud comentariile ei într-o filmare filmare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite