Bucureștenii vor putea să verifice în timp real calitatea aerului din Capitală. Anunțul lui Nicușor Dan
0A fost lansată o platformă ce informează despre calitatea aerului în București. Locuitorii vor avea în timp real detalii legate de calitatea aerului datorită celor 44 de senzori montați prin diverse locuri din oraș.

„Am lansat site-ul infoaer.pmb.ro. Acesta este primul pas al campaniei de comunicare și conștientizare în domeniul calității aerului, pe care Primăria Capitalei o lansează pentru ca bucureștenii să aibă acces în timp real la informațiile referitoare la calitatea aerului din oraș.”, scrie Nicușor Dan pe rețeaua socială Facebook.
El a adăugat că: „Aici se regăsesc informațiile privind strategiile, programele și proiectele pe care le derulăm pentru îmbunătățirea calității aerului. Pe această platformă, cetățenii pot consulta datele înregistrate de cei 44 de senzori pentru monitorizarea calității aerului, dar și datele măsurate cu autolaboratorul PMB. Printre poluanții măsurați se numără particulele în suspensie PM10, PM2,5 și PM1, dioxidul de azot (NO2), ozonul (O3) și hidrogenul sulfurat (H2S).”
Campania Infoaer atrage atenția asupra poluării aerului. Se știe deja că Bucureștiul este unul din cele mai poluate orașe din Europa. În luna martie a acestui an, IQAir, ce măsoară nivelurile de poluare a aerului după concentrația particulelor atmosferice în suspensie PM2.5, plasa capitala României pe locul 4, cu 17,1 micrograme PM2.5 pe metrul cub de aer.
Pe primele trei locuri s-au clasat, în ordine, Zagreb (22,4 micrograme PM2.5), Atena (19,2 micrograme PM2.5) și Sofia(19,1 micrograme PM 2.5).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomadă ca valoarea concentrației maxime de particule fine PM2.5 să fie de 5 micrograme pe metru cub de aer.
„ Scopul acestor campanii de măsurări este de a identifica mai bine sursele de poluare, astfel încât Primăria Municipiului București să stabilească cele mai eficiente măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți din aer. ”, a completat Nicușor Dan.
Totodată, aflăm din postarea primarului Capitalei că senzorii au fost primiți gratuit, „în cadrul Parteneriatului pentru orașe sănătoase, prin protocolul încheiat cu Vital Strategies în anul 2022”.
Senzorii au fost fixați, în colaborare cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în 44 de locuri din București, cum ar fi spitale și unități de învățământ, după cum menționează sursa citată.
Un raport recent al Institutului pentru politici energetice (EPIC) al Universităţii din Chicago, SUA, arată că poluarea aerului crește riscul de afecțiuni pulmonare, boli de inimă, accident vascular cerebral sau cancere. EPIC susține că speranța de viață ar putea crește la nivel global cu 2,3 ani de viață dacă ar fi respectată în permanență recomandarea OMS.