A fost deschis primul centru pentru audierile copiiilor abuzați
0A fost deschis primul centru-pilot Barnahus unde vor fi audiați minorii victime ale abuzului sexual şi ale violenţei domestice extreme pentru a preveni retraumatizarea din timpul anchetelor.
Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România, a declarat că în România cazurile de abuz sexual şi de violenţă în familie au crescut. Ea a informat că, din datele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în 2021 s-au înregistrat 1.349 de cazuri de abuz sexual asupra minorilor (173 de băieţi şi 1.176 de fete), dintre care 502 în mediul urban și 847 în mediul rural. În 1.041 dintre cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului, iar 864 de cazuri au fost închise.
În total, în anul 2021 s-au înregistrat aproape 16.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor, dintre care 1.349 sunt cazurile de abuz sexual (mai multe decât în 2020, când au fost 1.045 de cazuri).
Copiii nu se simt în siguranță în propria familie
Studiul național lansat de Salvați Copiii România, tot în anul 2021, arată că aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută, iar 2,9% dintre adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor, situație care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.
Cu toate că majoritatea copiilor (94%) spun că se simt în siguranță în familie și doar 3% afirmă că niciodată nu se simt în siguranță acasă, din răspunsurile primite de la copii rezultă o incidență mult mai mare a aplicării pedepselor fizice (46%), în comparație cu cea recunoscută de părinți (28%), atât în ceea ce privește formele „ușoare”, cât și ceea ce privește formele severe.
De asemenea, analiza pune în evidență faptul că 10% dintre copii preferă să părăsească familia de teama pedepselor, pentru 2% acest lucru întâmplându-se des și foarte des.
Centrul din Sectorul 6, un loc unde copiii să se simtă în siguranță
Gabriela Alexandrescu a precizat că în centrul inaugurat este o cameră de evaluare şi intervenţie psihologică, una de observaţie, alta de audiere, un cabinet medical şi o sală de aşteptare.
„Un copil care a trecut printr-o traumă este un copil vulnerabilizat și cel mai nociv pentru el este sentimentul de nesiguranță pe termen lung. Abordarea în aceste cazuri de abuz trebuie să fie interdisciplinară, protejând în primul rând copilul-victimă.”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat că este nevoie de un astfel de centru în care copiii să poată veni, să fie asistaţi psihologic şi poată interacţiona cu procurorii, poliţiştii şi "să nu fie plimbaţi" prin tribunale şi secţii de poliţie.
„Un astfel de centru este normal să existe (...) În momentul în care se va termina acest proiect-pilot, noi intenţionăm să continuăm finanţarea lui, indiferent că se adresează copiilor din Sectorul 6, din Bucureşti sau de oriunde din ţară", a spus Ciprian Ciucu.