Ziua Naţională fără Tutun: ce câştigăm dacă ne lăsăm de fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Naţională fără Tutun FOTO doc.ro
Ziua Naţională fără Tutun FOTO doc.ro

De Ziua Naţională fără Tutun, Agenţia Naţională Antidrog derulează campania cu tema „Beneficiile renunţării la fumat” se adresează în special tinerilor

A treia joi din luna noiembrie este, în fiecare an, Ziua Naţională fără Tutun. Fumatul este responsabil pentru 8 milioane de decese annual, la nivel mondial. Tutunul este al doilea drog consumat de români, după alcool. 58,3% dintre români spun că au fumat măcar o data în viaţă şi 40,8% au fumat în ultima lună. Doi din trei bărbaţi şi una din două femei din România sunt fumători. 

„Beneficiile renunţării la fumat” se intitulează tema campaniei care are ca motto „De azi, mă las de fumat!”. 

„Cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 6 ani, iar media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenţi au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariţia acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%). 

Indiferent de perioada de timp considerată pentru analiza prevalenţelor, în mediul urban se înregistrează valori mai mari, comparativ cu cele observate pentru populaţia din mediul rural (consumul experimental de tutun: 61,3%, faţă 52,6%; consumul de tutun în ultimul an: 44,2%, faţă 36,3%; consumul de tutun în ultima lună: 43,3%, faţă 35,9%”, a arătat Anda Samson, reprezentanta Agenţiei Naţionale Antidrog Braşov. 

Pentru că tinerii sunt cei care pot deveni cel mai uşor fumători, acţiunile Agenţiei Naţionale Antidrog îi vizează în primul rând pe aceştia. Cei mai mulţi dintre români cred că voinţa este mult mai importantă în renunţarea la fumat decât măsurile luate de autorităţi. Dacă ne gândim la prevenţie, 87,6% dintre români spun că nu au vorbit nici măcar o data cu un medic despre riscurile fumatului. Aşa se explică şi de ce peste 35% dintre români sunt convinşi că fumatul a cel mult 10 ţigări pe zi nu reprezintă un risc pentru sănătate. 

Iată câteva dintre beneficiile pe care specialiştii spun că le au cei care renunţă la fumat: în 20 de minute din momentul în care se renunţă la fumat, scade tensiunea arterială şi ritmul bătăilor inimii; în 12 ore, scade nivelul monoxidului de carbon; de la 2 la 12 săptămâni, se îmbunătăţeşte circulaţia arterială şi creşte capacitatea pulmonară; de la 1 la 9 luni, se îmbunătăţeşte capacitatea respiratorie şi tusea tabagică se diminuează; într-un an, riscul de boală coronariană se reduce la jumătate. 

Pe termen mai lung, între 5 şi 15 ani de la renunţarea la fumat, riscul de infarct este egal cu al unui nefumător; în 10 ani, scade riscul de cancer pulmonar, esofagian etc; în 15 ani, riscul de boală coronariană este identic cu al unui nefumător; creşte speranţa de viaţă odată cu renunţarea la fumat; persoanele care au suferit un infarct reduc cu 50% şansele de a mai avea încă unul dacă renunţă la fumat; renunţarea la fumat creşte fertilitatea şi reduce riscul naşterii premature.

Vă mai recomandăm:

Concurs literar pentru cei care vor să debuteze, organizat de Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov

Pârtiile, aproape gata pentru noul sezon de schi. Când va începe producerea zăpezii artificiale

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite