Unde-şi petrec braşovenii timpul liber vara, când oraşul este plin de turişti FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovenii fug de turişti în Noua FOTO Ioan Buciumar
Braşovenii fug de turişti în Noua FOTO Ioan Buciumar

Braşovul este un oraş luat cu asalt de turişti pe timpul verii, astfel că localnicii trebuie să găsească alte locuri de distracţie şi de petrecere a timpului liber în afara celor din Centrul Istoric

Centrul Istoric al Braşovului devine o zonă tot mai aglomerată, în care localnicii cu greu îşi găsesc loc, în special în lunile de vară. Şi, cum iarna ţine 6 luni în oraşul de la poalele Tâmpei, braşovenii trebuie să se orienteze rapid cum îşi vor petrece într-un mod cât mai plăcut puţinele zile în care este cald. 

Deşi în zona istorică a oraşului numărul teraselor este de aproape 100 de ori mai mare decât la sfârşitul perioadei comuniste, acestea sunt neîncăpătoare, în special în zilele călduroase de vară. Judeţul atrage peste un milion de turişti anual, iar cei mai mulţi dintre aceştia nu ratează Braşovul în periplul lor. În aceste condiţii, localnicii şi-au găsit alte zone în care să se plimbe şi să-şi petreacă timpul liber, în special weekend-urile. Sunt zone frecventate de locuitorii oraşului de multă vreme, însă, în ultima perioadă, numărul celor care vin aici este tot mai mare. 

Lacul din Noua este o zonă în care oamenii vin şi pentru grătare (primăria a amenajat o zonă specială pentru aceasta, dotată cu mese şi bănci), şi pentru plimbare în aer liber sau prin pădurile din împrejurimi, dar şi pentru sport. Cei care nu aleg să se dea pe tiroliană, pot face o tură de lac cu barca, pot alerga sau pot folosi aparatele de fitness montate de municipalitate. 

Multă vreme, cartierul Răcădău era cel mai nou din Braşov şi, pentru că este situat între pădure şi Tâmpa, era extrem de căutat. În capătul cartierului este zona La Iepure, în care locuitorii cartierului, dar şi braşoveni din alte părţi ale oraşului, merg să se relaxeze. Situată într-o vale înconjurată de păduri, zona este căutată, în special, de cei care vor să meargă la un grătar, pentru care autorităţile au montat mai multe mese şi bănci. 

„Cât e cald, venim aici. În casă e mai greu de stat acum, vara, chiar dacă deja suntem în septembrie şi nu mai e atât de cald. Aici e răcoare chiar şi când e caniculă, stai la umbră, te relaxezi. Altă viaţă!”, spune o femeie venită în zona La Iepure. 

„Am venit cu soţia să coacem nişte vinete, că în timpul săptămânii e mai liber, găseşti mai uşor o masă liberă. Venim în fiecare an să coacem vinete sau ardei, dar, în rest, venim mai rar”, spune un bărbat. 

Dincolo de munte faţă de zona La Iepure este Aleea de sub Tâmpa. Aici vin cei din centrul oraşului, dar chiar şi din cartiere îndepărtate, cum ar fi Stupini. De altfel, zona este frecventată şi de turişti, fiind în Centrul Istoric al oraşului şi cu câteva obiective turistice, însă numărul acestora nu este atât de mare ca pe strada Republicii sau în Piaţa Sfatului. Recent, primăria a renovat izvorul şi chiar în aceste zile reface acoperişul unui foişor.

Pietrele lui Solomon

Cei care aleg să coboare de la poalele Tâmpei pe la Bastionul Ţesătorilor, ajung la Poarta Şchei, marginea celui mai vechi cartier românesc al oraşului. În celălalt capăt al oraşului întâlnim o altă zonă mult iubită de braşoveni: Pietrele lui Solomon. 

Zilnic, aici vine foarte multă lume cu bidoanele după apă, care vine direct din munte şi este rece ca gheaţa chiar şi în zilele toride. Ceva mai încolo de capătul liniei de autobuz încep primele mese unde localnicii vin la grătar. De fapt, la aceste mese, cei mai mulţi vin fie pentru un picnic, fie să coacă vinete sau ardei.

Deasupra acestei zone sunt cele patru stânci cunoscute sub numele de Pietrele lui Solomon, locul în care au loc multe dintre petrecerile Junilor Braşovului, între care şi cea mai mare sărbătoare, cea din Duminica Tomii, când Junii merg mai întâi în Cetate, apoi vin aici pentru o petrecere câmpenească. 

Aici vin şi alpinişti care se antrenează pe cele patru stânci, iar localnicii se bucură de un peisaj superb şi de un aer pe măsură. Primăria a amenajat zeci de mese şi bănci pentru cei care vin să-şi petreacă zilele libere şi, astfel, în zonă sunt iubitori ai ieşirii în natură în orice zi în care nu plouă. 

Localnicii mai aleg şi parcurile, însă, cel puţin în acest moment, Braşovul nu are un parc mare, aşa cum au celelalte oraşe de dimensiuni apropiate din România. În ultima vreme, facilităţile create în parcul din Centrul Civic au făcut ca aici să vină, zilnic, foarte multă lume. Un loc tot mai căutat este şi noul cartier Coresi, unul cu multe zone verzi, alei pentru biciclete, trotinete şi role. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Armata americană, în spectacol la Braşov

Cel mai modern cămin studenţesc din ţară se construieşte la Braşov. Va avea piscină, lift şi adăpost

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite