Şefă de la Protecţia Copilului Braşov, menţinută în funcţie, deşi are condamnare definitivă. Explicaţia instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un funcţionar de la DGASPC Braşov este menţinut în funcţie deşi are o condamnare definitivă FOTO Ioan Buciumar
Un funcţionar de la DGASPC Braşov este menţinut în funcţie deşi are o condamnare definitivă FOTO Ioan Buciumar

Un funcţionar de la DGASPC Braşov este menţinut în funcţie, deşi are o condamnare definitivă. Conducerea instituţiei spune că a aflat abia în decembrie - întâmplător - de condamnare, deşi instanţa a cerut poprire pe salariu.

La 16 septembrie 2021, un funcţionar public al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov a primit o condamnare definitivă pentru evaziune fiscală. Monica Pescaru este şef Serviciul Managementul Calităţii, Strategii, Proiecte, Programe, astfel că este în continuare funcţionar public, deşi a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. 

Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM) Braşov a aflat, însă, că deşi au trecut patru luni şi jumătate de la condamnare, Monica Pescaru ocupă în continuare funcţia de şef de serviciu. 

„DGASPC Braşov a luat la cunoştinţă de decizia Curţii de Apel, la care faceţi referire, în data de 21.12.2021, ca urmare a unei petiţii formulate de către o terţă persoană. DGASPC Braşov a solicitat Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici  un punct de vedere cu privire la interpretarea articolului 517, alin (1), litera g din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ. Până la acest moment nu s-a primit un răspuns”, au transmis Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt şi Julieta Gîrbacea, directorul general al instituţiei. 

Cu alte cuvinte, armata de jurişti de la Protecţia Copilului întreabă altă instituţie dacă legea din România se aplică şi în cazul DGASPC Braşov. 

Iată, însă, ce spune OUG la care face referire directorul general de la Protecţia Copilului Braşov:

„Art. 517 Încetarea de drept a raportului de serviciu (1) Raportul de serviciu existent încetează de drept:

g) când prin hotărâre judecătorească definitivă s-a dispus condamnarea pentru o faptă prevăzută la art. 465 alin. (1) lit. h) ori s-a dispus aplicarea unei pedepse privative de libertate, la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei;

Când a aflat, de fapt, instituţia despre condamnare?

DGASPC spune că a aflat doar în 21 decembrie 2021 despre condamnare. Una din măsurile impuse prin decizia instanţei este „poprirea sumelor existente şi a celor viitoare din contul bancar RO 50RZBR…  în limita de până la 1/3 din venitul lunar net reprezentând salariu”. Or, în momentul în care se cere poprirea pe salariu, instituţia primeşte şi motivul: ca urmare a unei decizii definitive în dosarul cu numărul 53/62/2018. 

Astfel, declaraţia DGASPC Braşov că ar fi aflat doar în decembrie despre decizia instanţei nu stă în picioare. Explicaţia vine tot de la ASUM, prin preşedintele asociaţiei, Ionuţ Spătaru. 

„Pescaru Monica coordonează proiectele, ălea europene, ălea care aduc unor aşa-zişi profesionişti un spor de 50% din salariu, lunar! Nu am prea înţeles de ce doar „pălărioşii” din conducere, director general, directori adjuncţi, sunt potriviţi pentru aceste proiecte europene. Este o practică ca munca să o facă alţii”, spune Ionuţ Spătaru.

Vă recomandăm să mai citiţi:

O bijuterie arhitectonică a Braşovului a ajuns o ruină. Cine a copilărit în casa de pe strada Mihai Eminescu

Internată la psihiatrie ani de zile şi cu unul din apartamente vândut. Cum a scăpat o femeie de un coşmar demn de un scenariu de Hollywood

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite