Rețeta de succes a unei comune care se zbătea în sărăcie. Cum a devenit Budila o localitate prosperă FOTO

0
0
Publicat:

Comuna Budila era una dintre cele mai sărace localități din județul Brașov, însă primarul Irimia Marșavela, aflat la al treilea mandat, a pariat pe accesarea de fonduri europene și a reușit să schimbe fața localității.

Castelul Beldy Ladislau, devenit sediul Primăriei Budila FOTO Primăria Budila
Castelul Beldy Ladislau, devenit sediul Primăriei Budila FOTO Primăria Budila

Budila este o comună din județul Brașov situată la aproximativ 20 de kilometri de reședința de județ, pe drumul ce leagă Brașovul de Buzău. Cu o importantă comunitate de romi (chiar dacă aceștia s-au declarat la recensământ, în cea mai mare parte, români), Budila era una din cele mai sărace localități din județ.

De fapt, în județul Brașov exista o zonă săracă în jurul orașului Rupea, plus comuna Budila, în ciuda faptului că aceasta are o istorie interesantă, cu un grof care a lăsat un castel ce atrage în zilele noastre și un număr de turiști în mai puțin cunoscuta localitate.

În 2012, primar în comuna brașoveană a fost ales liberalul Irimia Marșavela. Mulți s-au arătat sceptici, deoarece edilul nu era nici măcar absolvent de liceu și se gândeau că nu va face față unei asemenea provocări. Edilul este etnic rom, iar zona se confruntă cu o discriminare a acestei etnii, motiv pentru care doar 6% din locuitori au declarat că sunt romi, deși comunitatea este una foarte mare.

Edilul care a învins prejudecățile


Irimia Marșavela a făcut, însă, o treabă foarte bună în primele două mandate, astfel că în 2020 a candidat din nou și a fost ales pentru a treia oară consecutiv primar al comunei Budila. Secretul edilului a fost încă de la început accesarea de fonduri, în special de fonduri europene, fără de care o localitate cu buget propriu nesemnificativ nu se poate dezvolta.

Anul acesta, edilul a semnat contracte pentru proiecte în valoare totală de peste 26 de milioane de lei. Alte proiecte, în valoare de 50 de milioane de lei, așteaptă unda verde în aceste zile. Dacă raportăm suma la populație, înseamnă peste 18.000 de lei de locuitor. Pentru comparație, Bucureștiul are mai puțin de 1.000 de lei de locuitor din fonduri nerambursabile și, dacă ar atrage la fel de mulți bani ca Budila pentru fiecare bucureștean, bugetul Capitalei ar fi mai mult decât triplu.

Efectele atragerii de fonduri nerambursabile sunt vizibile în comună. Dacă în celelalte localități cu mari comunități sărace nu s-au schimbat prea multe în ultimii ani, la Budila s-au asfaltat mai multe străzi, a început introducerea apei curente și a canalizării, s-au făcut investiții la grădiniță și la școală, au fost montate panouri solare pentru 47 de gospodării care nu erau racordate la rețeaua de energie electrică și chiar a fost introdus Internet wi-fi în mai multe locuri importante din comună.

Contracte semnate și altele în așteptare


Anul acesta, Primăria Budila a semnat deja cinci contracte prin programe guvernamentale. 490.000 de euro vin pentru reabilitarea și dotarea căminului cultural, prin PNDR. Prin PNDL vor veni 1,13 milioane lei pentru înlocuirea unor instalații de apă pe o lungime de 4 kilometri.

Cu 50.000 euro, localitatea a achiziționat o autospecială pentru deszăpezire prin AFIR, iar de la Administrația Fondului de Mediu va primi 2 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a școlii gimnaziale. Cel mai important proiect este cel de canalizare, prin care Budila va primi 11 milioane de lei prin Programul Anghel Saligny.

Se așteaptă semnarea unui contract de peste 30 de milioane de lei pentru introducerea gazului și a altuia de peste 15 milioane de lei pentru extinderea canalizării. Mai așteaptă aprobarea alte trei proiecte, pentru înființarea altor stații de încărcare a mașinilor electrice, dotarea școlii și a grădiniței și introducerea iluminatului inteligent.

Elevii și preșcolarii, principala preocupare a oamenilor din comună


Un milion de euro vin dintr-un Grant SEE (fonduri oferite de Norvegia, Islanda și Lichtenstein) unei grădinițe cu program prelungit pentru 100 de copii, cu cabinet medical și cabinet stomatologic, club sportiv și alte activități solicitate de locuitorii din comună.

Din fonduri europene se vor înființa 6 stații de autobuz inteligente, doi stâlpi inteligenți și două stații de încărcare a mașinilor electrice și se va face documentația tehnică pentru asfaltarea străzilor din comună.

Există și un proiect care va fi implementat cu finanțare de 2% din partea bugetului local. Este vorba de achiziționarea de tablete pentru preșcolarii de la grădiniță și elevii din clasele primare din localitate, în valoare de 570.000 de lei.

„În anul 2023, Primăria Budila dorește să mai depună proiecte pentru Educație, Sănătate, Infrastructură, Consolidare clădiri aflate în proprietatea Comunei Budila și alte programe de finanțare care vor mai fi disponibile pentru comună”, a declarat primarul Irimia Marșavela.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite