Propunere: construirea unei capele pe muntele Tâmpa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolia Ardealului vrea să solicite autorităţilor braşovene concesionarea a 70 de metri pătraţi pe Tâmpa, în zona grotei de pe Muntele Tâmpa, unul dintre simbolurile Braşovului.

Solicitarea a fost transmisă executivului Primăriei Braşov printr-o interpelare a consilierul Marius Bunghiuz. 

„Mitropolia vrea să amenajeze un paraclis în zona grotei şi vor avea nevoie de mai multe avize, având în vedere că vorbim de o arie protejată”, a explicat Bunghiuz.

Cu mai mulţi ani în urmă, un alt consilier local se gândea la construcţia unor vile pe Tâmpa şi nu a lipsiti nici propunerea de ridicare a unei statui a Fecioarei Maria în vârf de munte, aceasta fiind declarată ocrotitoarea Braşovului. 

35% din speciile de fluturi trăiesc pe Tâmpa

Muntele Tâmpa este rezervaţia naturală în cadrul căreia se găsesc 35% din speciile de fluturi din România. A fost distrus de incendii şi reîmpădurit de braşoveni. Tot aici, în 1950, numele lui Stalin a fost sculptat în brazi ca să se vadă în tot oraşul. Braşovul este printre puţinele oraşe care care au o arie protejată în intravilan. La Deva mai este ceva asemănător. Traseele turistice au fost amenajate încă din secolul al XIX-lea de cluburile de turism montan de la acea vreme, de precursorii salvamontiştilor de astăzi. Traseele datează din jurul anului 1870 şi au fost gândite pentru promenadă deasupra oraşului.

Citeşte şi:

 

Lucruri mai puţin ştiute despre Muntele Tâmpa. Legendele lacului subteran şi ale tunelurilor care străpung masivul

Expediţie pe Tâmpa, muntele reconstruit de braşoveni la începutul secolului trecut. Patru trasee de urcat la pas

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite