Procesul pentru retrocedarea Cetăţii Braşovului, amânat pentru la toamnă. Între timp de pe obiectivul turistic cad ţigle şi tencuială şi nimeni nu investeşte niciun leu
0
Deşi procesul a fost înregistrat acum un an, până acum au fost doar amânări. La ultima şedinţă s-a decis ca procesul să înceapă abia în 12 septembrie. Între timp Cetatea Braşovului stă încuiată şi se degradează pe zi ce trece.
Primăria Braşov a întodus acţiunea de revendicare a cetăţii în 6 mai 2015. Primul termen a fost stabilit pentru 4 martie 2016, dar de atunci şi până acum au fost doar amânări. La ultimul termen s-a decis ca procesul să fie din nou amânat până în 12 septembrie, mai ales că urmează şi vacanţa judecătorească. De data aceasta amănarea s-a dispus pentru că avocatul primăriei nu a reuşit să se prezinte în instanţă.
Cetatea Braşovului este încuiată de aproape un an şi nu mai poate fi vizitată de turişti. Tencuiala se degradează pe zi ce trece, acoperişul a fost şi el afectat şi nimeni nu mai investeşte aici niciun leu. Obiectivul a fost încuiat, iar pe şoseaua de acces a autocarelor şi autoturismelor a fost coborâtă bariera. Acum au apărut indicatoare care avertizează că ţiglele cad de pe acoperiş. Se anunţă pericolul, dar nu se repară nimic.
Primăria a decis să dea în judecată Aro Palace deoarece s-a descoperit că societatea a primit gratis cetatea. Cetatea a fost în patrimoniul ONT din 1982. În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvaruul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace. Documentele arată că cetatea a fost primită gratuit, iar Primăria susţine că ar trebui să revină oraşului tot gratis. Mai ales că în Cartea Funciară este trecut în continuare ca proprietar Municipiul Braşov.
Chiar dacă Cetatea este în litigiu, Adunarea Acţionarilor Aro Palace a stabilit preţul de vânzare al cetăţii în cazul în care va câştiga procesul. Acesta este de minim 3,3 milioane de euro. Până la finalizarea litigiului nu se poate face însă nicio tranzacţie.
Istorie de aproape 600 de ani
Pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773, Cetatea a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii. De pe vremea comuniştilor este obiectiv turistic.
Body