Primele constatări ale ISU, după explozia de la fabrica din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii au găsit mai multe nbereguli la Fabrica de pâine care a explodat.
Pompierii au găsit mai multe nbereguli la Fabrica de pâine care a explodat.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov au dat o amendă de 2.000 de lei, până la această oră, după cercetările la locul exploziei de la fosta fabrică de pâine Postăvarul, cumpărată de Vel Pitar în urmă cu câţiva ani.

Astfel, după ce a avut loc explozia, soldată cu un mort şi cinci răniţi, dintre care doi în stare gravă la secţia de ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, purtătorul de cuvant al ISU Braşov, cpt. Ciprian Sfreja, a anunţat că societatea care deţine fabrica a fost amendată cu 2.000 de lei, din cauză că constatat că personalul nu era instruit PSI, iar în cazul unui depozit nu exista instalaţie de detecţie şi stingere a incendiului.

Reprezentanţii fabricii zic că nu e adevărat, că „la angajare, fiecare salariat face 8 ore de instruire coordonată de către Managerul SSM (Securitate Sănătate Muncă). Managerul SSM regional al companiei confirma că pentru toate persoanele angajate la punctul de lucru de la Braşov s-a făcut instruirea SSM, care a fost urmată de testare scrisă şi acordare de calificativ. În ziua următoare angajării, şeful direct al persoanei angajate efectuează un nou instructaj privind normele de lucru şi siguranţa muncii. Ulterior, pe toată perioada angajării, o dată la trei luni se face instructaj pe probleme de SSM cu toţi angajaţii. În cadrul acestor sesiuni de instructaj, angajaţii sunt informaţi despre specificul activităţii, potenţialul de risc la locul de muncă şi li se expun toate măsurile de siguranţă care trebuie respectate pentru evitarea oricărui pericol la locul de muncă”.

În pofida faptului că reprezentanţii Vel Pitar au dat un comunicat de presă în care se lăudat că instalaţiile sunt noi şi totul era în regulă, defieineţele erau mult mai multe: unul dintre hidranţii din fabrică (cel de la silozul de făină de la Brutăria 1) avea o presiune a apei prea mică pentru intervenţia pompierilor, nu exista un sistem de detecţia a gazelor în toate încăperile si nici nu era pus la punct un serviciu privat de Prevenirea şi Stingerea Incendiilor.

Cei de la Şapte Spice pretind că „la punctul de lucru de la Braşov este funcţională o instalaţie de detecţie şi semnalizare de incendii, iar pompele de la sistemul de hidranţi dispun de alimentare dublă cu energie şi au funcţionat normal, permiţând stingerea rapidă a incendiului”.

Potrivit cpt. Sfreja, una dintre secţii nou amenajate nu avea autorizaţie de funcţionare PSI. Reprezentantul pompierilor militari a mai precizat că, în decembrie, era planificat un nou control la această fabrică.

CITIŢI ŞI:

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite