Marţi va avea loc un ˜„accident chimic” la Fabrica de mezeluri Luca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O avarie la una dintre instalaţii va duce la crearea unui nor toxic de amoniac care se va extinde deasupra întregii zone. „Accidentul chimic” va avea loc marţi, 10.11.2015, la ora 11.00.

Este vorba despre un exerciţiu de simulare a unui accident chimic la S.C. Luca SRL, din Calea Feldioarei nr. 18, programat încă de la începutul anului.

Atenţie şoferi, evitaţi zona!

„Scopul acestui exerciţiu este de a testa capacitatea de reacţie a personalului cu responsabilităţi în astfel de situaţii şi de verifica modul în care instituţiile şi autorităţile implicate întreprind acţiunile necesare în cazul unui accident major care implică substanţe periculoase cu efecte şi în afara amplasamentului. Pentru a putea realiza acest exerciţiu în condiţii identice cu cele din realitate vom lua măsuri de alarmare a populaţiei şi de blocare şi redirijare a traficului în zonele afectate, astfel că între orele 11.00 şi 12.00 vor fi pornite alarmele din zona respectivă şi va fi  restricţionat traficul pe străzile adiacente. Dorim să îi informăm pe cetăţeni că este doar un exerciţiu, dar că trebuie să respecte indicaţiile reprezentanţilor instituţiilor şi autorităţilor publice implicate”, a declarat viceprimarul Ciprian Bucur, coordonatorul Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

La acest exerciţiu vor participa Grupa operativă a ISU Braşov, Detaşamentul 1 de Pompieri Braşov membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Braşov, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei municipiului Braşov, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Braşov, Poliţia  municipiului Braşov, Inspectoratul de Jandarmi a judeţului Braşov, Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda de Mediu şi va fi coordonat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Braşov.

Descrierea exerciţiului

În data de 10.11.2015, ora 10.30, la S.C. Luca S.A, la secţia de frigotehnică, din cauza unei fisuri pe flanşa bypas, s-a produs o eliberare de amoniac – dispersie în atmosferă şi formarea unui nor toxic. Cantitatea totală eliberată este de aproximativ 38,4 kg,  luând în calcul perioada de intervenţie de aproximativ 2 minute, o presiune de 16 bari şi viteza vântului de 2-3 m/sec.

Lichidul aflat în faza difuză (amestec de gaz şi lichid) nu este inflamabil şi nu poate produce incendii. Nu este posibilă declanşarea unei explozii.

Zonele de risc

  • – Zona letală : 374 metri– concentraţii de până la 2500gmc – zona de acţiune a norului toxic în care concentraţia substanţei toxice are o valoare la care prin inhalare se produce moartea unei persoane într-un timp de cel mult 15 minute.
  • – Zona de intoxicare : 532 metri – concentraţia de 375 mg/mc – zona de acţiune a norului toxic în care concentraţia substanţei toxice are o valoare la care acţiunea sa timp de 1-15 minute poate produce intoxicarea organismului uman, fiind necesar tratament medical.
  • – Galben: 1,1 kn m -0,5 ppm (60 min) –   zona de pericol chimic concentraţia maximă în aer la care se crede că pot fi supuşi aproape toţi indivizii, timp de o oră, fără a suferi decât influenţe de scurtă durată asupra sănătăţii, sau percepţia clară a mirosurilor dezagreabile.

În urma acestui accident s-au produs următoarele victime şi pagube materiale: în zona letală, pe o rază de 374 metri – 1 rănit, în zona de intoxicare 532 metri – 2 răniţi.

S.C. Luca S.R.L., în procesul tehnologic ca agent frigorific foloseşte o cantitate de 4,6 tone de amoniac depozitat în 2 rezervoare (Se foloseşte amoniac deoarece temperatura necesara este sub -28C, iar substanţele  ecologice gen freon nu pot ajunge la aceste temperaturi scăzute).

Amoniacul este un gaz toxic şi coroziv, cu miros înţepător, puternic înecăcios, iritant pentru piele, ochi, nas, gât şi plămâni.

În urma unui accident chimic, se formează un nor toxic de amoniac (gaz mai uşor decât aerul), care poate să acţioneze timp de câteva minute sau ore, în funcţie de situaţia meteorologică locală, pe direcţia de deplasare a vântului.

Recomandări în cazul unui astfel de accident

Iată regulile de comportare care se aplică în situaţia în care aţi fost surprinşi de norul toxic sau aţi auzit comunicatul dat de autorităţile locale pe posturile de radio şi televiziune.

  • – dacă sunteţi surprinşi în afara locuinţei, părăsiţi imediat zona afectată, mergând perpendicular pe direcţia de deplasare a norului toxic (perpendicular pe direcţia de deplasare a vântului), acoperindu-vă nasul şi gura cu măşti improvizate: batiste umede, prosoape, etc. şi îndreptaţi-vă spre clădirea cea mai apropiată în care vă puteţi adăposti.
  • – dacă sunteţi surprinşi în locuinţă (birouri, hale, etc.), etanşaţi toate uşile şi ferestrele şi rămâneţi într-o cameră cu câte mai puţine uşi şi ferestre! Etanşarea se realizează folosind materiale de tipul: benzi adezive, purfix, bureţi, etc.
  • – persoanele care se izolează vor avea în încăperea respectivă provizii de apă potabilă, alimente, medicamente, aparate radio, oţet pentru pregătirea măştilor improvizate necesare în situaţia în care etanşarea nu a fost bine executată (batiste, prosoape umezite cu soluţie: 50 ml oţet şi 100 ml apă);
  • – opriţi toate ventilatoarele şi instalaţiile de aer condiţionat; etanşaţi deschiderile de ventilare cu folie de plastic şi bandă adezivă;
  • – anunţaţi-vă vecinii şi prietenii despre pericolul chimic prin telefon;
  • – porniţi radiourile şi televizoarele şi fiţi atenţi la anunţurile care se fac;
  • – nu părăsiţi locul de adăpostire până nu se anunţă că acest lucru este posibil.
  • – dacă vă găsiţi în maşină în zonele afectate de norul toxic, nu intraţi în panică, fiţi calmi şi conduceţi atent. Închideţi geamurile la maşină, opriţi instalaţia de aer condiţionat şi acoperiţi-vă nasul şi gura cu un prosop sau o batistă umedă. Porniţi radioul şi urmaţi instrucţiunile autorităţilor. Respectaţi interdicţiile de circulaţie!

 Măsuri de prim-ajutor în intoxicaţia cu amoniac:

Intoxicaţia acută cu amoniac se manifestă prin senzaţie de asfixiere, accese puternice de tuse, agitaţie, stare de delir, nesiguranţă în mers şi tulburări de circulaţie.

Persoanele care au inhalat o cantitate mare de amoniac trebuie scoase imediat din zona contaminată la aer proaspăt. Este indicat ca acelora intoxicaţi să li se administreze oxigen, să li se dea să inhaleze vapori de acid acetic (oţet) şi să li se administreze calmante respiratorii.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite