Premieră medicală la un spital public: montarea de stenturi bioabsorbabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă din Braşov au anunţat o premieră pentru o instituţie medicală de stat, pentru că la clinicile private astfel de operaţii se efectuează de maimult timp.

Potrivit dr. Maria Popica, începând de săptămâna trecută, în premieră pentru reţeaua publică de sănătate, la Braşov se montează stenturi bioabsorbabile.

„Acestea conţin tratamentul menit să lupte cu reacţia de respingere a organismului, iar după trei ani în pereţii vasului nu mai rămân decât nişte markeri de platină. Vasul, care este menţinut deschis în această perioadă, va rămâne aşa chiar şi după dispariţia stentului. Este cea mai revoluţionară tehnologie pe care o poate avea la dispoziţie un medic intervenţionist în domeniul cardiovascular”, a precizat dr. Maria Popica.

Pe înţelesul tuturor, este vorba despre intervenţii de microchirurgie prin care se repară peretele vasului. Până acum se folosea o schelă metalică, care rămânea pentru totdeauna acolo, un corp străin în inima omului.

„Imaginaţi-vă că, acum, schela e din ceva asemănător unei acadele groase. Pe măsură ce plouă, acadeaua se dizolvă, iar peretele vascular rămâne frumos, liber, fără corpi străini intracardiaci. Cei trei ani cât el durează, el tratează peretele vasului, iar dacă pacientul şi urmează regimul de viaţă recomandat, rămâne fără el înăuntru”, a declarat, la rândul său, dr. Florin Orţan.

Un pacient de 47 de ani, care a fost operat vineri, până la 50 de ani rămâne fără el. Astăzi, un alt pacient a primit un astfel de implant. 

„În ultimii doi ani acest centru a lucrat din ce în ce mai mult, ca volum, astfel încât finanţarea a crescut de la o lună la alta, proporţional cu numărul de cazuri. Dacă la început primeam o finanţare de 100 de mii de lei pe lună, acum, în septembrie, a fost 400 de mii de lei. În fiecare lună avem 170-180 de internări, în contexul în care avem 15 paturi”, a menţionat dr. Orţan.

Un stent bioresorbabil costă 1.000 de euro. Tehnologiile sunt deja foarte accesibilie, din ce în ce mai ieftine, iar concurenţa acerbă îşi spune cuvântul. Stentul clasic costă 300 de euro, care era mai întâi fără inox. Acum are aşa ceva, pentru a împiedica reacţia de respingere a organismului. 

În septembrie, la Spitalul Judeţean Braşov au fost implantate 120 de stenturi, dintre care 35-40 de cazuri au fost intervenţii de urgenţă.

„Explicaţia faptului că este o premieră în sistemul medical de stat este aceea că noi nu avem două locuri de muncă, şi la stat şi la privat, iar noi ne dorim să avem la locul nostru de muncă ce e mai bun în domeniu. Unde sunt oameni care lucrează şi în privat, se vor mulţumi să aibă doar acolo astfel de tehnologii. Echipa are acum trei membri. Ne-ar mai trebui încă patru. Facem câte 10 gărzi pe lună în prezent. Suntem în contact cu o colegă care îşi face pregătirea la Barcelona, iar după ce îşi va termina acea supraspecializare va veni la noi”, a anunţat dr. Orţan.

Componenţa echipei de cardiologi de la Judeţean: Florin Orţan, Maria Popica, Petrişor Macaşoi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite