Pista pentru biciclişti de la Viscri, distrusă de exploatatorii de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pista pentru biciclişti a fost distrusă pe o lungime de 400 de metri
Pista pentru biciclişti a fost distrusă pe o lungime de 400 de metri

Ca la noi, la nimenea. După ce s-a pus la punct cea mai lungă pistă de biciclete din ţară, o firmă de exploatarea lemnului a distrusa-o parţial.

La Viscri, satul prinţului Charles, copacii au fost tăiaţi chiar pe traseul care leagă Braşovul de Mureş. Era cea mai lungă pistă de biciclete din România, inaugurată în vară şi amenajată cu bani eveţieni.

 Săptămâna trecută, firma care se ocupă cu exploatarea forestieră a curăţat pădurea de pini de copacii uscaţi şi bolnavi. Utilajele care au trecut pe acolo au distrus pista de biciclete inaugurată în vară.

Pista de biciclete a costat în jur de 200.000 de euro, fonduri elveţiene. Acum, pe aproape jumătate de kilometru nu se mai poate circula cu bicicleta. Cei de la firma care exploatează lemnul spun că habar n-aveau că pe acolo trecea o pistă pentru biciclete. Aceasta nu există în acte. Cei care au construit-o susţin că au solicitat toate aprobările, dar nu au primit încă toate semnăturile.

„Am avut acordul scris al consiliului judeţean, al primăriilor, al ocoalelor silvice Rupea şi Sighişoara, dar mai puţin al ocolului silvic Făgăraş”, a spus Cornel Stanciu, responsabil pentru turism în cadrul Fundaţiei Adept.

Ca să nu distrugă pista în totalitate, localnicii au propus ca lemnul – în jur de 2.000 de metri cubi – să fie scos din pădure cu ajutorul cailor. Însă cei de la firma de exploatare nici nu vor să audă. În cele din urmă,patronuil firmei, din Argeş, a acceptat ca să nu mai care câte 40 de metri cubi odată, ci câte zece metri cubi, inclusiv pe raza satului, pentru a nu afecta locuinţele foarte vechi, multe clădiri fiind înscrise în patrimoniul UNESCO

Pădurea de pin din Viscri este în proprietatea statului. Firma care exploatează ar fi putut să scoată lemnul din pădure şi traversând o păşune, dar nu a primit acordul proprietarilor pentru că oamenii şi-ar pierde subvenţia de la APIA.

„Proprietarii nu au fost de acord, fiindu-le teamă ca vor pierde subvenţiile de la APIA, aşa că firma care extrage lemnul a folosit aproximativ jumătate de kilometru de pistă. Mai mult, după ce au ieşit din pădure, camioanele care transportau buştenii, undele de 40 de tone, au trecut prin satul Viscri, unde drumul nu realizat pentru a suporta astfel de greutăţi şi a absorbi din vibraţii”, a subliniat Cornel Stanciu. 

Firma care a produs stricăciunile a promis că va repara ce a stricat, exploatare urmând să se încheie abia în iarnă. „Ne-au dat două camioane cu pietriş şi vor acorda şi bani, pentru a ne acoperi din cheltuielile aferente lucrărilor. De asemenea, în fiecare vineri vor elibera pista, astfel încât, în weekend să poată fi utilizată de turişti. Totodată, prin pădure şi sat nu vor mai trece vehicule atât de grele”, a spus reprezentantul ADEPT.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite