Muzeul Judeţean de istorie are nevoie de 600.000 de euro pentru ca exponatele să nu de degradeze. În unele încăperi se infiltează apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul are nevoie de 600.000 de euro pentru pentru achiziţionarea unei instalaţii de climatizare care să protejeze exponatele, dar şi pentru renovări de interior. Unele dintre exponate au fost retrase din expoziţii pentru a nu suferi avarii grave.

După ce în vară Consiliul Judeţean a refuzat să acorde finanţarea pe motiv că titulatura muzeul era simplă, Muzeul de Istorie şi nu Muzeul Judeţean de Istorie, acum edilii anunţă că vor să finanţeze lucrările. Înainte ca acest lucru săs e întâmple trebuie rezolvată problema juridică a muzeului. Clădirea este în proprietatea Primăriei, iar exponatele în proprietatea Consiliului Judeţean. Primăria trebuie acum să o dea în administrare autorităţilor judeţene.

„În unele încăperi intră apa şi riscă să se deterioreze rapid documentele păstrate acolo. În acest sens, am dori să alocăm aceşti bani de la bugetul Consiliului Judeţean, pentru ca această clădire să fie modernizată şi funcţională peste doi ani, când se împlinesc 100 de de la Marea Unire“, a declarat Claudiu Coman preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Braşov, citat de bzb.ro.

Exponate unicat la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie prezintă istoria oraşului de acum 35.000 de ani şi până în prezent. Aici pot fi văzute piese ale culturilor din epoca bronzului  descoperite pentru prima dată în România la Braşov, dar şi inscripţia care a dat prima denumire a oraşului (Cumidava), piesă descoperită la castrul roman de lângă Râşnov. Alte piese de rezistenţă sunt o candelă din argint comandată special de Constantin Brâncoveanu, sabia judelui Braşovului, dar şi chipiul cu căptuşală tricolor al Şaguniştilor, care se salutau ca şi români, când să fii român nu era văzut cu ochi buni. Tot aici pot fi văzute şi peste 30 de lăzi care atestă breslele meşteşugarilor de la Braşov. Muzeul de Istorie are peste 4500 de piese care abia aşteaptă să fie descoperite.

Casa Sfatului clăderea în care funcţionează Muzeul de Istorie este emblematic pentru Braşov. Este fosta Primărie şi are o istorie impresionantă. Datează de la 1420 şi a supravieţuit cutremurelor, incediilor, dar şi intenţiilor de demolare ale comuniştilor care vroiau să scape de ea pentru ca muncitorii să poată manifesta în Piaţa Sfatului. Are un ceas emblematic care a fost aproape distrus de fostul comandant militar austriac pentru că sunetul păpuşii din ceas, care bătea gongul, îi stresa papagalul. Casa Sfatului este Kilometrul 0 al oraşului de aici se măsoară toate distanţele cum ar fi distanţa Braşov-Bucureşti.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite