Muzeu al comorilor la Veneţia de Sus înfiinţat de o fiică a satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul a fost înfiinţat de Maria Boboia. FOTOCentrul de Promovare a Culturii Tradiţionale Braşov.
Muzeul a fost înfiinţat de Maria Boboia. FOTOCentrul de Promovare a Culturii Tradiţionale Braşov.

Veneţia de Sus denumită şi satul cu comori are de acum un muzeu al tradiţiilor populare înfiinţat de Maria Boboia, o localnică, în memoria mamei sale. Aici turiştii pot vedea tot ce este mai frumos din obiceiurile şi meştegurile tradiţionale din Ţara Făgăraşului.

Maria Boboia s-a născut în satul cu comori, aşa cum este denumită Veneţia de Sus. Mai bine de zece ani, Maria a fost plecată în Italia, însă ori de câte ori a avut ocazia, a îmbrăcat frumosul costum popular de Veneţia, ia cu pumnişori şi fota unică prin cromatica florilor ţesute. Dorul de casă a determinat-o însă, să se reîntoarcă pe meleagurile natale şi animată de dorinţa de a promova tradiţiile locale, a reînviat obiceiuri de care doar bătrânii din sat mai povesteau. Astfel, două dintre cele mai frumoase obiceiuri tradiţionale ale zonei etnografice Ţara Făgăraşului– Turca şi Plugarul, au ajuns în cadrul unor expoziţii organizate de către Serviciul Cultură Tradiţională, la Castelul Bran.

„Cei care ajung la muzeul din Veneţia de Sus, pot admira de la războiul de ţesut, la blidar, masă, ladă veche de zestre, pat amenajat cu cuverturi ţesute în război şi perini, precum şi foarte multe obiecte de uz casnic tradiţionale. Accentul în organizarea interiorului cade însă pe textilele de casă: ţoluri, păretare, ştergare ornamentale, cu o cromatică vie ce îmbracă pereţii şi obiectele de mobilier, toate într-o formă remarcabilă de conservare“, a declarat Ioan Praoveanu - cercetător ştiinţific, doctor în etnologie. 

Muzeul satului de la Veneţia

Un vis împlinit

Tot la muzeu mai pot fi admirate ştergare scurte de culoare roşie sau „funde” cum se numesc în zonă, plasate la icoane. Multe dintre aceste ţesături au fost lucrate de Mărioara Boboia, mama Mariei, în memoria căreia au fost puse bazele acestui muzeu. La confecţionarea acestora au contribuit chiar Maria şi sora ei pe când aveau doar zece ani.

„Este o doriţă şi un vis împlinit; mă bucur enorm că am putut realiza acest muzeu al satului , reuşind în câţiva metri pătraţi să adun valori tradiţionale româneşti. Fiecare bucăţică de pânză are povestea ei, fiecare obiect are valoarea lui. Am reuşit ca prin fiecare obiect adunat să îi aduc prezenţi printre noi pe cei care nu mai sunt.  Am pus în valoare o istorie şi un neam. Vă aştept cu mare drag la Veneţia de Sus, la Muzeul Satului!“, a declarat Maria Boboia.

 „La 80 de ani de când Dimitrie Gusti inaugura Muzeul Satului, unul dintre primele muzee etnografice din lume, în Veneţia de Sus – Satul cu comori, oameni cu dăruire faţă de tradiţii, reuşesc să reconstituie un veritabil interior ţărănesc. În contextul pericolului degradării elementelor de patrimoniu cultural, Serviciul Cultură Tradiţională Braşov salută iniţiativa comunităţii şi a autorităţilor locale de a pune bazele unui Muzeu al Satului, acesta devenind o comoară  palpabilă din importanta vatră folclorică a judeţului nostru“, a declarat Adrian Văluşescu,  directorul Serciviului de promovare a culturii tradiţionale Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite