Muntele, sărbătorit pe 14 septembrie în România. De ce spun salvamontiştii că muntele are viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Naţională a Muntelui FOTO Ioan Buciumar
Ziua Naţională a Muntelui FOTO Ioan Buciumar

Pentru istoria şi prezentul oraşului Braşov, muntele a jucat un rol esenţial. De Ziua Naţională a Muntelui, salvamontiştii braşoveni explică de ce muntele are viaţă.

„De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi le împlineşte va fi asemănat cu un om înţelept, care şi-a construit casa pe stâncă. S-a revărsat ploaia, au venit şuvoaiele de apă, au suflat vânturile şi au izbit în casa aceea, dar ea nu s-a prăbuşit, pentru că avea temelia pusă pe stâncă” (Matei 7:24-25).

Chiar dacă înţelesul acestor versete din Biblie este unul cu sens figurat, şi sensul propriu este de luat în seamă. Oamenii au privit dintotdeauna muntele ca pe un loc unde se pot retrage atunci când apare un pericol, dar şi ca pe un loc în care îşi pot testa şi depăşi limitele. În plus, muntele a avut o contribuţie extrem de importantă în istoria poporului român. 

„Astăzi este o zi specială pentru comunitatea montană din România, deoarece este ziua celui mai bun prieten al nostru. El este cel pe a cărui vârstă nu o cunoaştem, dar care ne atrage ca un magnet, deşi cu greu putem spune de ce. Poate pentru că ne-a oferit atâtea experienţe şi atâtea amintiri minunate sau ne-a primit necondiţionat şi ne-a îmbrăţişat cu peisajele lui cele mai frumoase.  

14 septembrie este celebrată, la nivel naţional, ca Ziua muntelui. Este o ocazie de a sărbători tot ce are el mai frumos şi ce cadou ar putea fi mai potrivit decât grija noastră faţă de el! Muntele trăieşte prin toţi cei care l-au cunoscut, deşi, pentru fiecare dintre noi, îmbracă înţelesuri diferite”, a declarat reprezentantul Salvamont Braşov, Alexandru Baruţiu Şerban.

Braşovul este un oraş pentru care muntele înseamnă extrem de mult. Muntele Tâmpa este unul dintre simbolurile oraşului şi este rezervaţie naturală. De-a lungul istoriei, locuitorii urbei s-au adăpostit de multe ori pe munte în faţa invadatorilor şi aici a existat chiar şi o cetate. 

„Muntele are viaţă, el trăieşte nu numai prin floră şi faună, ci şi prin stâncă şi piatră, viaţă minerală. Iar dacă eşti mai aproape de stâncă şi o pipăi cu degetele şi o mângâi cu palmele şi o îmbrăţişezi cu braţele şi o săruţi cu buzele, atunci muntele trăieşte şi prin tine”, a mai spus salvamontistul braşovean.

Vă mai recomandăm:

Autobuz transformat în hotel de lux pe roţi la Braşov. Cât costă o asemenea bijuterie şi cum se poate face FOTO VIDEO

Maşina primarului Allen Coliban, fotografiată în timp ce staţiona pe o trecere de pietoni. Cum a comentat edilul şef al Braşovului 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite