Moștenirea lăsată de Ivan Patzaichin. Punctele gastronomice locale, tot mai căutate de turiști

0
Publicat:

Pe lângă titlurile olimpice aduse țării, Ivan Patzaichin a avut și o idee care se bucură de un succes tot mai mare. Punctele gastronomice locale s-au înmulțit și există un proiect de lege pentru ele. 

Punctele gastro local au un succes tot mai mare FOTO Gastro Local
Punctele gastro local au un succes tot mai mare FOTO Gastro Local

Ivan Patzaichin ne-a lăsat ca moștenire nu numai numele său, care se confundă cu canotajul românesc, ci și o idee de afaceri care pune în valoare comunități locale cu tradiții extrem de apreciate, dar mai puțin cunoscute.

Punctele gastro local s-au dovedit un succes în turismul românesc și s-au răspândit din Delta Dunării, locul natal al canotorului, în întreaga țară.

Vama Buzăului din Brașov este una dintre localitățile care au profitat din plin de această idee și au reușit să se dezvolte și să devină o detinație turistică nu numai extrem de căutată, dar la fel de apreciată.

Punctele gastronomice locale cu mâncare tradițională organizate în Vama Buzăului din județul Brașov au devenit exemplu pentru toți cei care vor să își deschidă porțile gospodăriilor pentru turiști. Chiar a fost depus și un proiect de lege în Parlamentul României pentru reglementarea punctelor gastronomice locale, la nivel național.

Povestea punctelor gastronomice locale a început în urmă cu vreo câțiva ani, când regretatul Ivan Patzaichin, prin asociația pe care o conducea, a pus bazele unor astfel de puncte în Delta Dunării. El a făcut demersuri pentru ca persoanele care pregăteau masa și o serveau turiștilor să nu mai presteze această activitate „la negru”. A făcut demersuri la Ministerul Agriculturii și a reușit să dezvolte în Deltă numeroase astfel de puncte gastronomice locale”, a explicat Dorian Lungu, fondatorul Gastro Local.

În scurt timp, s-a dovedit că acest concept funcționează cu succes nu doar în Delta Dunării, ci în întreaga țară. Vama Buzăului a preluat ideea și a pus cocoși pe porțile unde se găsesc asemenea puncte. În localitate s-au dezvoltat zeci de asemenea afaceri de familie care cresc nivelul de trai al comunității.

În acest moment, aceste puncte funcționează în baza unui ordin al ANSVSA, dar mai există multe chestiuni care necesită lămurire. Din acest motiv, atât noi, cât și cei de la Mila 23 și cei de la Ministerul Agriculturii am venit cu propuneri noi, iar cei de la Agenția Zonelor Montane au preluat acest lucru și, după consultări cu specialiști din toate zonele implicate, au ajuns la un proiect de lege care se află acum în Senat”, a mai spus Dorian Lungu.

În toată țara sunt înregistrate aproximativ 600 de puncte gastronomice locale, majoritatea în Brașov, Tulcea și Sibiu. Conform proiectului de lege care va fi analizat în comisiile Senatului, orice persoană fizică poate face acasă un astfel de local, în care să ofere mâncare preparată după rețete tradiționale pentru maximum 12 oaspeți. 

Ivan Patzaichin SURSA Arhivă
Ivan Patzaichin SURSA Arhivă
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite