Invazie de urși în Poiana Brașov: „Sunt doi pui care dau târcoale pe aici, în fiecare seară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au creat haos pe Transfăgărășan, urșii au invadat acum și stațiunea montană, obligând turiștii să rămână închiși în camere după lăsarea întunericului.

Urși plimbându-se
Urșii, noi stăpâni ai nopții în Poiana Brașov. Foto: Click!

După ce au fost observate mai multe animale sălbatice plimbându-se pe străzile stațiunii, autoritățile au emis avertismente, recomandând turiștilor să evite ieșirile nocturne.

Aproape în fiecare seară, în jurul orei 21:00, urșii își fac apariția în centrul Poienii Brașov, transformând plimbările nocturne într-o aventură riscantă. Zona din jurul Hotelului Aurelius-Împăratul Romanilor a devenit un punct atractiv pentru aceste animale.

Mirosul de mâncare de la restaurante și gunoaiele pe care oamenii le aruncă îi atrag pe urși în Poiana Brașov. Animalele se plimbă liber prin zonă și pot speria turiștii. De aceea, oamenii sunt avertizați prin mesaje pe telefon să fie atenți.

Atrași de ideea de a vedea un urs în sălbăticie, mulți turiști străini nu țin cont de avertismente și se aventurează în zonele unde au fost semnalate aceste animale. Dorința de a face o fotografie cu un urs îi face să uite de pericol.

Hotelierii din zonă au mărturisit: „Sunt doi pui care dau târcoale pe aici, în fiecare seară. Vin după mâncare, i-am și filmat! Ursoaica mare a murit! E teritoriul lor, noi ne-am obișnuit deja cu ei! Turiștii, însă, ar trebui să știe că seara, pe la orele 20.00- 21.00, nu mai e de ieșit prin stațiune! Străinilor nu prea le vine să creadă și pleacă din hotel să dea nas în nas cu ursuleții, sperând să se poată poza cu ei, măcar de la distanță. Ei nu știu că nu e de glumă cu animalele astea sălbatice! Ei cred că e de joacă!”

Prin această nouă lege, autoritățile române au decis să permită o creștere a numărului de urși care pot fi vânați, o decizie care generează îngrijorări în rândul organizațiilor de mediu privind impactul asupra conservării acestei specii. Scopul principal al acestei măsuri nu este doar uciderea urșilor, ci și gestionarea populației de urși într-un mod care să reducă conflictele cu oamenii și să protejeze atât oamenii, cât și animalele. Astfel, în perioada 2024 - 2025, va fi permisă uciderea a 426 de urși bruni.

În zonele turistice precum Brașov și Covasna, creșterea cotelor de vânătoare poate avea un impact negativ asupra imaginii și atractivității turistice. Până în prezent, gestionarea populației de urși era încredințată în exclusivitate personalului specializat. Noua legislație extinde aceste atribuții și către vânători, care vor putea recolta urși cu condiția respectării unor criterii precise și a plății unor taxe.

În legea promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, se menționează: „După evaluare, blana se restituie gestionarului, iar pentru fiecare craniu de urs evaluat gestionarul va achita la structura teritorială a Gărzii Forestiere Naționale, un tarif în funcție de punctajul C.I.C. stabilit, după cum urmează: a) până la 54 puncte C.I.C. – echivalentul a 300 euro; b) între 54,1 și 60 puncte C.I.C. – echivalentul a 500 euro; c) peste 60,1 puncte C.I.C. – echivalentul a 700 euro”.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite