Închiderea unor străzi din Centrul Braşovului a generat haos şi poluare în prima zi. Ce s-a întâmplat apoi
0
În prima zi în care mai multe străzi din Centrul Istoric al Braşovului au fost închise traficului a generat o aglomeraţie de nedescris pe celelalte străzi şi a condus la creşterea poluării. Braşovnii s-au adaptat, însă, rapid şi în zilele următoare măsura şi-a dovedit eficienţa
De luni până duminică, la Braşov s-a desfăşurat Forumul Oraşelor Verzi. În acest context, primarul Allen Coliban şi-a dorit să vină şi cu exemple practice.
Astfel, încă de luni a fost închisă traficului strada dintre magazinul Star şi clădirea Modarom. Cum, însă, este vorba doar de o stradă de aproximativ 100 de metri, efectele asupra traficului nu au fost atât de importante.
O problemă mult mai gravă a creat, însă, o restricţie impusă de joi până duminică. În aceste patru zile, alte străzi din Centrul Istoric au devenit pietonale, iar municipalitatea a decis să închidă una din benzile de pe strada Mureşenilor, singura de pe sensul de la Maternitate spre Casa Armatei.
Această nouă modificare a produs, însă, un adevărat şoc. Locuitorii cartierului Şchei, care erau obişnuiţi să facă doar 5 minute până la Casa Armatei, s-au trezit că acelaşi drum durează o jumătate de oră sau chiar şi o oră, adică mult mai mult decât pe jos.
Nu au întârziat să apară postările care criticau iniţiativa primăriei.
„Tâmpenia asta e de la oraşele verzi? Mulţumim, Primăria Braşov! Consumul normal de 7 litri la suta de km a devenit brusc 14, iar timpul necesar să ajung de la Rectorat la Maternitate de la 2 minute a devenit 15 minute. Poluare cu 1500% mai mare (7,5 ori timpul x dublu consumul = 15). Dar nu contează, noi facem conferinţe despre oraşe verzi”, a postat un fost consilier local independent, Şerban Şovăială.
„100% de acord!!!! Bătaie de joc!!! Tot Şcheiul blocat, pe TOATE străzile! Se stă bară la bară! Nu se putea bloca Mureşenilor duminica? Când stăm toţi acasă şi nu e zi de muncă? Dacă e nevoie de SMURD, ce facem? Ne luaţi cu elicopterul?”, a postat o braşoveancă.
Alţi braşoveni au postat în legătură cu aglomeraţia din autobuze, mai ales că traversăm o perioadă de pandemie.
A doua zi, însă, lucrurile au arătat mult mai bine. Oamenii au început să folosească mult mai mult autobuzul şi bicicleta, iar blocajele din trafic aproape că au dispărut. Transportul în comun în Braşov a fot gratuit timp de patru zile, de joi, până duminică, inclusiv.
Vă mai recomandăm:
A doua viaţă pentru un fost jandarm: a devenit artist şi fotograf de eveniment