Greşelile pe care le facem când spălăm rufe şi care ne pot strica şi hainele, şi maşina de spălat
0Dacă umplem maşina prea tare, folosim detergent prea mult, nu o curăţăm cel puţin odată pe lună sau nu sortăm hainele cum trebuie putem avea probleme.
Cea mai mare greşeală pe care o fac mulţi dintre noi este să încarce prea mult maşina de spălat. „Dacă umplem cuva până la refuz nu facem decât să forţăm maşina de spălat gândindu-ne că facem economie la apă şi detergent. Lucru total greşit. Maşina nu trebuie umplută complet, deoarece hainele trebuie să aibă loc atunci când sunt învârtite în cuvă. Prin această mişcare rotativă ele se curăţă, iar dacă maşina este plină ochi, hainele nu se mai pot mişca şi atunci rămân murdare“, spune Costel Mardare, specialist reparaţii maşini de spălat.
Atenţie la produsele anticalcar şi igiena maşinii de spălat
Curăţarea periodică a maşinii de spălat nu este un moft. „În maşină se adună reziduuri de scame şi tot felul de murdării de pe haine. Când luaţi maşină de spălat nouă este bine să folosiţi de la început produse anticalcar pentru a evita depunerile şi a prelungi viaţa produsului electrocasnic. În schimb dacă aveţi maşină de spălat de câţiva ani şi nu aţi folosit produse anticalcar nu este bine să vă apucaţi să le puneţi în maşină. Cu siguranţă sunt deja depuneri importante, iar produsul anticalcar poate duce la deblocarea unor bucăţi mari de depuneri, iar maşina se poate strica de tot“, mai spune specialistul.
De asemenea maşina de spălat trebuie curăţată periodic. „După ce spălaţi haine, curăţaţi zona burdufului de cauciuc de la hublou acolo unde se adună apă şi reziduri. Nu închideţi uşiţa imediat după ce maşina a terminat de spălat şi lăsaţi să se aerisească puţin pentru a nu căpăta un miros urât. Şi locul unde se pune detergentul trebuie curăţat periodic deoarece rămân reziduuri. Maşina de spălat trebuie igienizată odată pe lună. Faceţi un ciclu de spălare la 90 de grade fără haine, dar cu un detergent special care curăţă maşina şi se găseşte în comerţ“, mai spune specialistul.
Cum să avem haine curate
Şi modul în care spălăm hainele este foarte important. „Multă lume se teme să amestece rufele colarate. Acest lucru nu mai este o problemă, deoarece sunt pe piaţă şerveţele speciale care absorb culoarea care iese de pe haine. În schimb este foarte important să aveţi grijă la material. Nu spălaţi haine sintetice alături de cele din fibre naturale pentru că se pot deteriora. Dacă aveţi rufe cu fermoar, închideţi fermoarul când le puneţi la spălat. Am avut cazuri când fermoarul s-a desprins şi a înfundat ţeava pe unde se evacua apa din cuvă. Nu folosiţi foarte mult detergent deoarece rufele nu se vor mai clăti cum trebuie şi vor rămâne aspre“, mai spune specialistul.