FOTO Turul Bisericilor Fortificate, cel mai de succes circuit din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Neagră este preferata turiştilor. FOTOSimona Suciu.
Biserica Neagră este preferata turiştilor. FOTOSimona Suciu.

325.000 de turişti au vizitat Bisericile Fortificate, circuitul în care sunt incluse 18 astfel de obiective, devenind astfel cel mai mare succes al turismului rural. Circuirul a fost iniţiat in 2013, iar anul trecut a bătut recordurile în materie de vizitatori.

Anul acesta circuitul se reia în aprilie şi durează până octombrie. Cei mai mulţi turişti au vizitat Biserica Neagră din Braşov, Biserica din Deal din Sighişoara, precum şi bisericile fortificate din Prejmer, Hărman, Viscri şi Biertan.

Biserica Neagră de astăzi se înalţă pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. Construcţia ei a început în anul 1383, când Braşovul se afla într-o perioadă de dezvoltare culturală şi economică puternică. Parohia braşoveană a primit hramul Sfintei Maria, fapt dovedit şi astăzi de fresca Mariei, aflată în hala porţii sudice.

De-a lungul timpului biserica a fost afectată de mai multe cutremure, iar devastatorul incendiu în 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape total. De atunci, ruina înnegrită de fum s-a numit Biserica Neagră. A fost nevoie de peste 50 de ani ca lăcaşul de cult să fie refăcut.

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 65 de metri înălţime, 89 de metri lungime şi 38 de metri lăţime. Este o biserică-hală în stil gotic târziu, fiind formată din cor, naos şi turn. Din lungimea totală a construcţiei, 31 m sunt reprezentaţi de cor, 42 m de naos şi 16 m de baza turnului.

Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte şase tone. Corul susţinut de contraforţi exteriori, decoraţi cu edicole care adăpostesc statui de sfinţi, constituie unul din puţinele exemple de acest tip din Transilvania.

Biserica din Prejmer, 3 stele în ghisul Michelin

Din judeţ cea mai vizitată a fost Biserica din Prejmer, singura fortificaţie din România care a primit 3 stele în Ghidul Michelin. A fost vizitată anul trecut de prinţul Charles. A fost construită în 1218 de către Cavalerii Teutoni, în stil gotic şi este înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO. Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi o orgă din 1803, denumită „orga morţii", datorită sunetelor menite să-i sperie pe atacatori. Ca şi alte monumente din Transilvania, Biserica Fortificată de la Prejmer a suferit numeroase intervenţii, dar în urma restaurării întreprinse de Direcţia Monumentelor, între 1960-1970 şi-a căpătat forma iniţială. Astăzi este cea mai bine păstrată şi cea mai puternică biserică-cetate medievală din estul Europei.

Cetatea era un punct strategic important, cu bastioane, porţi de fier şi poduri care se ridicau. Legenda spune că la una dintre invaziile barbare, un tătar a fost lovit în cap de „dintele" unei porţi de fier şi atât de tare îi era capul, încât a sfârşit prin a-l rupe. Aşa au ales oamenii să-şi explice existenţa unei porţi de fier „ştirbe" din interiorul cetăţii.

O altă legendă, cunoscută în majoritatea cetăţilor medievale din Ţara Bârsei, spune că, în cazul în care un cuplu se certa, era pedepsit să locuiască mai mult timp în „odaia împăcării". Cei doi soţi erau obligaţi să supravieţuiască cu un singur tacâm şi un singur blid. Această „condamnare" ducea inevitabil la reluarea relaţiilor dintre soţi.

Biserica din Viscri, locul unde te întorci în timp

Şi biserica fortificată din Viscri, cea mai bine conservată din Transilvania a fost una dintre atracţiile circuitului. De la poarta de lemn şi grădina de pomi fructiferi care o înconjoară, de la treptele de piatră măcinate de iernile grele şi până la muzeul din biserică, totul arată ca acum câteva secole. Biserica îţi taie practic respiraţia. Orga veche de 300 de ani, băncile de lemn sculptat, tocite de-a lungul timpului, dar şi o cutie a milei pictată manual, toate pot fi admirate în linişte. „Orga a fost costruită de cunoscutul constructor Johann Thois şi este de o frumuseţe rară. Atât ea cât altarul pictat nu au suferit nicio modificare. La fel şi băncile pe care se aşezau oamenii la slujbă. Existau nişte reguli foarte clare. Femeile şi copiii stăteau în centru, iar băncile lor erau mai scunde şi erau confecţionate din dulapuri. Întreg mobilierul original a fost păstrat, lucru care nu se poate spune despre multe fortificaţii din Transilvania care au suferit de-a lungul timpului restaurări“, a spus istoricul Ioan Pulber.

Pe aceeaşi temă:

Misterele Bisericii Sfântul Nicolae din Şchei. Documentul secret din globul de aur şi „Roata lumii“ care anunţă Apocalipsa

FOTO Templul Ursitelor, locul fermecat din care pleci alt om

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite