Energie verde de la robinet, la Brașov. Curent electric ieftin de pe conducta de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă de construcții hidrotehnice montează o turbină hidraulică pe aducțiunea de apă de la Barajul Tărlung la Uzina de Apă Săcele, Brașov, cu care va produce energie electrică de patru ori mai ieftină.

Turbină de tip Francis FOTO youtube.com
Turbină de tip Francis FOTO youtube.com

Criza energetică duce la inventivitate și la găsirea de soluții pentru folosirea resurselor avute. Pe aducțiunea de apă la Barajul Tărlung și până la Uzina de Apă Săcele din Brașov, o firmă de construcții hidrotehnice din Ploiești vrea să monteze o turbină hidraulică de tip Francis. Aceasta se bazează pe principiul hidroelectric, folosind viteza debitului de apă pentru a genera curent electric. Energia regenerabilă (verde) este de până la patru ori mai ieftină decât cea obținută în termocentrale.

„Turbina de la Brașov este a doua pe care o realizăm în țară, prima fiind la Vatra Dornei, Suceava“, arată Ioan Pușcașu, administratorul firmei Betacons SRL din Ploiești.

Investiția de 600.000 de euro a necesitat mai întâi un aviz pentru proiect de la Apele Române și acordul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov, care este proprietarul aducțiunii.

Acum a fost depusă solicitare de aviz la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brașov, astfel că, potrivit directorului APM Ciprian Băncilă, turbina Francis se află în procedură de instalare.

Turbina ar urma să fie amplasată pe un teren proprietate a firmei, din vecinătatea stației de tratare a Companiei Apa Brașov, scrie BizBrașov. 

https://www.bizbrasov.ro/2022/10/12/turbina-curent-electric-apa-alimentare-brasov/

„Pe conductele de apă se vor monta 6 vane ce vor avea rol de a direcționa apa spre turbine în sistem by-pass. Debitele și volumele de apă vor fi asigurate prin conducta de apă firul 1 și firul 2 ce aduc apa de la barajul Tărlung, iar centrala va funcționa în legătură directă cu debitele și volumele de apă necesare stației de tratare Săcele, în funcție de necesități“, se explică în documentația de la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov.

Patronul firmei ploieștene a mai explicat că astfel de centrale produc curent electric la un preț de până la patru ori mai mic decât în cazul energiei produse de termocentrale. 

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite