Elicopter SMURD pentru intervenții montane la Brașov. Cum s-au pregătit medicii

0
Publicat:

Până acum pentru intervențiile montane din zona Brașov s-a apelat în numeroase rânduri la elicoptere private. Brașovul a primit un elicopter, iar medicii au fost instruiți pentru astfel de intervenții

Elicopter SMURD pentru intervenții montane FOTO ISU
Elicopter SMURD pentru intervenții montane FOTO ISU

Brașovul are, de acum, un elicopter SMURD pentru intervenții în zonele montane. Aparatul de zbor pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă l-a alocat Braşovului este de acum pregătit pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate în zone de munte greu accesibile.

Aparatul de zbor a fost deja adus la Ghimbav şi personalul medical care îl va deservi a primit, în această săptămână, instrucţiunile necesare utilizării echipamentelor cu care este dotat, acesta fiind primul pas în ceea ce priveşte funcţionalizarea punctului aeromedical de operare Braşov, care va deservi zona montană.

În această primă perioadă, elicopterul va fi operaționalizat de IAR Ghimbav, până la finalizarea hangarului de la Aeroportul Internațional Ghimbav.

„Există toate şansele ca, până la sfârşitul anului 2022, punctul de operare Braşov, încadrat cu medici şi asistenţi din cadrul unităţilor de primiri urgenţe Braşov şi Sibiu, să fie funcţional”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Pentru ca elicopterul să se dovedească util, la Brașov au avut loc cursuri de pregătire pentru salvarea montană cu un astfel de aparat de zbor, la care au participat, între alții, 12 medici braşoveni şi sibieni care vor asigura operarea elicopterului SMURD. Alți patru medici din județul Mureș au urmat cursurile de la Aeroclubul Ghimbav.

„Ultima săptămână a fost una extrem de solicitantă pentru medicii SMURD din regiunea noastră, care au participat la prima etapă de pregătire în salvare cu elicopterul destinat intervenţiilor în zona montană. Pentru zborurile obişnuite (intervenţii primare şi secundare), pregătirea s-a finalizat la Bucureşti, în urmă cu câteva săptămâni. În această etapă, mult mai solicitantă, s-a făcut pregătire specializată, de la salvări simple (de genul entorselor sau traumatismelor minore), până la salvări complexe ale pacienţilor politraumatizaţi, fiind parcurse tehnicile de troliere cu diverse echipamente de salvare”, a precizat Cristina Vecerdi, medic specializat pe intervenții de urgență.

Medicii s-au antrenat timp de patru zile câte 12 ore pe zi, iar acum formează o echipă sudată și bine pregătită.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite