Electroprecizia Săcele, uzina din comunism care acum e mai modernă decât fabricile noi
0Întreprindere din perioada comunistă, Electroprecizia Săcele a accesat fonduri norvegiene, elvețiene și din Liechtenstein, cu care a montat mii de panouri fotovoltaice care acoperă 30% din consum.

Câteva fabrici și uzine construite pe vremea comunismului țin pasul cu vremurile noi, însă asta depinde doar de managerii acestor firme, care pot fi chiar exemple pentru alte societăți mult mai noi.
Este cazul Electroprecizia Săcele dn Brașov, care își asigură 30% din consum din energie solară.
Grupul Electroprecizia Săcele a anunţat luni, 3 octombrie, că a finalizat instalarea unei centrale fotovoltaice cu 2.288 de panouri solare pentru producerea energiei electrice.
Proiectul a fost demarat în martie 2021 şi este finanţat din granturi acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismele financiare SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România - finanţare pentru energie regenerabilă, eficienţă energetică, securitate energetică”.
Cheltuielile eligibile au fost în valoare de 698.000 euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 349.000 euro, valoarea co-finanţării nerambursabile fiind de 50%.
„Ne dorim un control eficient al consumului de energie anual prin implementarea de soluţii inteligente de monitorizare şi optimizare a acestuia. Este esențial să devenim o companie sustenabilă, care îşi va reduce cheltuielile de energie semnificativ, în paralel cu diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar soluţia propusă de către S Fise Electrica Serv este una potrivită nevoilor noastre”, a afirmat Adrian Secelean, CEO – Electroprecizia SA.
Sistemul fotovoltaic implementat în Parcul Industrial Electroprecizia are în componenţa sa, între altele, 2.288 panouri fotovoltaice cu o putere de 530Wp fiecare, 144 celule monocristaline P-type Longhi Solar Technology, cu o eficienţă energetică de 21.5% și 10 invertoare de putere unidirecţionale trifazate Huawei Technologies.
Sistemul instalat pe clădirea din Parcul Industrial Electroprecizia are o capacitate instalată de 960 kW şi va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 391.5 tone/an.
Sistemul a fost conceput pentru autoconsum şi, în momentul de faţă, acoperă 30% din necesarul de energie al grupului, potrivit companiei.