CJ Brașov a renunțat la depozitul de gunoi Prejmer și se va orienta spre un alt loc din județ

0
Publicat:

Zoltan Szenner, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov a declarat că nu a dorit să facă un proiect cu care locuitorii din Prejmer nu erau de acord, astfel că a căutat alte locații

Centru de management integrat al deșeurilor FOTO Consiliul Județean Cluj
Centru de management integrat al deșeurilor FOTO Consiliul Județean Cluj

Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor (CMID) va fi în trei locuri din județ și nu în unul singur. Niciunul din acestea trei nu va fi la Prejmer, după cum a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Zoltan Szenner.

Imediat ce a apărut o Hotărâre a Consiliului Local Prejmer prin care localitatea nu era de acord cu amplasarea centrului pe raza localității, Zoltan Szenner a demarat demersurile pentru găsirea altei locații în ce privește gestionarea deșeurilor, deoarece nu dorea să demareze un proiect cu care locuitorii din zonă nu erau de acord.  

Hotărârea respectivă a apărut într-o zi de joi, eu deja vineri eram pe teren în căutarea de locații, luni deja eram la București, ca să încep să clarific ce posibilități de finanțare mai avem, ca urmare a întârzierilor inerente pe care le aducea această schimbare a locației”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov spune că a declarat și public că nu se va amenaja la Prejmer centrul, de aceea au fost un șoc cele două procese intentate de locuitorii din localitatea brașoveană Agenției de Protecție a Mediului.

În primă instanță, locuitorii au câștigat ambele procese, dar instituția a făcut recurs și a câștigat primul dintre ele. Pentru al doilea așteaptă motivarea instanței, ca să poată face recurs și speră să câștige din nou. Până atunci, se fac pașii necesari implementării proiectului în alte locuri din județ.

Am găsit locații pentru toate facilitățile de tratare din proiect, deci avem centru de management integrat al deșeurilor pentru Zona Brașov, pentru zona Făgăraș și stația de transfer de la Rupea. A trebuit să reconfigurăm un pic proiectul pentru că, din cauza faptului că a trebuit să renunțăm la locația din Prejmer, a devenit imposibilă depunerea solicitării de finanțare pe POIM. Ne-am orientat către finanțare pe PODD (Plan Operațional de Dezvoltare Durabilă), unde încă nu a apărut ghidul oficial, dar știm câteva dintre criterii și din cauza asta trebuie să reconfigurăm proiectul și să reconfigurăm un pic și facilitățile de tratare din cadrul proiectului”, a mai explicat  Zoltan Szenner.

Vicepreședintele Consiliului Județean spune că va mai dura câțiva ani până când Centrul de Management Integrat al Deșeurilor va deveni funcțional. Aceasta din cauza termenelor mari necesare pentru mulți pași din implementarea proiectului.

De exemplu, fiecare dintre cele trei locații necesită un Plan de Urbanism Zonal, care durează chiar și un an, plus mai multe acorduri de mediu, care durează câte 6 luni.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite