Cine a inventat leasingul. O firmă celebră îl folosea în România anilor '20

0
Publicat:

Acum un secol, un producător faimos pentru mașinile sale de cusut oferea în leasing posibilitatea procurării în rate a obiectului cu care se întreținea o familie întreagă.

În urmă cu un secol, croitoresele făceau leasing pentru mașini de cusut FOTO Ioan Buciumar
În urmă cu un secol, croitoresele făceau leasing pentru mașini de cusut FOTO Ioan Buciumar

O nouă colaborare între Asociația Muzeul Jucăriilor din București și Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov aduce o expoziție extrem de atractivă în Centrul Istoric al Brașovului. Expoziția „Parfum de epocă” a adus câteva mii de obiecte și fotografii pe care cei care au crescut în perioada comunistă le vor privi cu nostalgie.

Din foarte bogata colecție a fraților Dumitru, reprezentanți ai Asociației Muzeul Jucăriilor din București, de data aceasta, în Brașov au poposit peste 2.000 de bunuri culturale – e vorba de 1.000 de obiecte aflate în vitrine și peste 1.000 de fotografii aflate în panourile de pe simeză. Expoziția va rămâne la muzeul nostru până în luna iunie, astfel că vom oferi această oportunitate de a o vizita brașovenilor și turiștilor inclusiv la Noaptea Muzeelor sau în perioadele Săptămânilor altfel organizate de școlile brașovene”, a precizat Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureșenilor. 

Descoperirea colecționarului

Colecționarul Cristian Dumitru are peste 100.000 de obiecte de muzeu, cifră cu care concurează multe muzee județene. Între obiectele expuse acum la Brașov se află și unele cu povești interesante, cum ar fi mașinile de cusut Singer, fabricate în urmă cu mai bine de un secol.

Am descoperit și noi, găsind o factură din anii 1920, că, de fapt, Singer a lansat primul leasing din lume. Mașina de cusut era atât de scumpă, încât o croitoreasă obișnuită avea trei, patru ani, dacă nu chiar și zece ani de plătit la ea. Și, atunci, putea să o achiziționeze cu 10% avans și cu ratele lunare, rate pe care le scotea din munca ei, astfel că era stimulată să își găsească mai mulți clienți ca să își poată plăti ratele, noroc că mașina funcționa mult mai mult decât dura leasingul, probabil că avem mașini de peste 100 de ani care funcționează perfect și astăzi”, a povestit Cristian Dumitru, reprezentant al Asociației Muzeul Jucăriilor.

Din expoziție nu lipsesc nici obiectele fabricate la Brașov, între care diverse creme și cutii ale defunctei fabrici Nivea sau un leucoplast care se făcea la poalele Tâmpei. Următoarea expoziție, potrivit lui Cristian Dumitru, ar putea fi una cu 1.100 de aparate de fotografiat.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite