Cinci alimente comune în dietele online care îngraşă. Ce produse la care nu ne-am fi gândit au foarte multe calorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii ştim că prăjelile, mezeluri şi cam toate alimentele procesate îngraşă mult. Există însă şi produse care au multe calorii şi la care nu ne-am fi gândit poate niciodată.

O viaţă sănătoasă trebuie să excludă automat anumite alimente. „Mezelurile, în general, sunt nocive pentru sănătate deoarece îngraşă mult, au foarte multă sare şi sunt pline de chimicale. Tot ce înseamnă prăjală în ulei trebuie consumat cu moderaţie, la fel ca şi produsele de tip fast-food şi dulciurile. Toate acestea au foarte multe calorii“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Există însă şi alimente pe care le consumăm des şi despre care habar nu avem cât de multe calorii conţin. „Iaurturile cu fructe care se vând în comerţ sunt adevărate bombe calorice. Nu sunt neapărat pline de chimicale, dar au foarte mult zahăr în compoziţie. Un iaurt de 100 de grame poate avea chiar 3-4 linguriţe de zahăr. Caloric vorbind este ca şi cum am mânca trei felii de pâine. Deşi avem impresia că mâncăm ceva uşor, ne îngraşă foarte mult. Dacă vă place combinaţia, luaţi iaurt simplu şi adăugaţi în el fructe proaspete“, mai spune medicul.

Cerealele şi sucurile sunt un atac la siluetă

Micul dejun care constă în cereale cu lapte poate avea foarte multe calorii. „Cerealele prin natura lor îngraşă. În comerţ sunt zeci de feluri care de care mai gustoase. Îndiferent dacă sunt cu fructe sau nu cerealele din comerţ îngraşă. Toate au foarte mult zahăr în compoziţie, astfel că un bol de 200 de ml de cereale cu lapte poate fi o bombă calorică. E ca şi cum am mânca papară şi cârnaţi sau bacon. Dacă le consumăm în fiecare zi vom ajunge să ne îngrăşăm. Şi cerealele simple care nu au un gust foarte bun pot să îngraşe, dar mult mai puţin. De aceea sunt alegerea potrivită. Mulţi oameni nu le mănâncă pentru că nu sunt foarte gustoase“, mai spune medicul.

Sucurile, chiar şi naturale au destul de multe calorii. „Sucurile din comerţ, fie că sunt cu acid sau fără îngraşă foarte mult. Chiar dacă le evităm şi alegem varianta naturală, asta nu înseamnă că am scăpat de calorii. Şi sucurile naturale au zahăr destul de mult şi depinde de cantitatea pe care o bem. Dacă consumăm 50 de ml pe zi nu este o problemă, însă dacă ne facem zilnic un pahar de suc de 200 de ml, atunci consumăm foarte mult zahăr. Este simplu: pentru un pahar de suc se consumă cam şase fructe. Dacă ar fi să le mâncăm crude nu am putea“, mai spune specialistul.

Fructe şi legume care îngraşă

Fructele sunt mereu o alegere sănătoasă, dar unele dintre ele îngraşă mult. „Bananele, prunele, strugurii sau mango au multe calorii şi de aceea nu sunt recomandate a fi consumate zilnic. Pot fi mâncate mai rar. Cel mai mult zahăr au însă fructele confiate cum ar fi smochinele, curmalele, caisele. Dacă mâncaţi 100 de grame de astfel de fructe este ca şi cum aţi mânca o friptură cu cartofi sau o jumătate de pâine“, mai spune nutriţionistul.

Şi anumite legume pot îngrăşa. „Legumele sunt sănătoase, dar unele dintre ele au destul de multe calorii. Nu trebuie să le eliminăm din alimentaţie, dar le putem consuma mai rar. Cartofii, mazărea, fasolea şi chiar dovleacul au destul de multe calorii chiar dacă le gătim fierte sau coapte. Au însă şi vitamine, dar trebuie consumate mar rar şi nu în porţii foarte mari“, mai spune medicul. 

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite