Ce cred copiii ucraineni despre cei din România și cum îi văd românii pe elevii din Ucraina

0
Publicat:

Un proiect pentru integrarea copiilor din Ucraina a pus față în față elevi brașoveni și din țara vecină. Aceștia s-au cunoscut și s-au distrat împreună timp de trei ore

Un proiect a adus față în față, la Brașov, elevi români și ucraineni FOTO Ioan Buciumar
Un proiect a adus față în față, la Brașov, elevi români și ucraineni FOTO Ioan Buciumar

România are o șansă pe care tinde să nu o valorifice cum se cuvine. Țara noastră poate veni în sprijinul refugiaților ucraineni, dar, în același timp se poate ajuta și pe sine. Refugiații ucraineni sunt o potențială forță de muncă de care România duce lipsă. Și, atunci când vorbim de elevi, șansa ca aceștia să poată fi atrași de piața muncii din România este și mai mare.

Asociația Young’s Men Service Club Brașov derulează proiectul „Integrarea mai ușoară a elevilor ucraineni în comunitatea liceană brașoveană”. Câte zece elevi de fiecare naționalitate au avut posibilitatea să se cunoască și să interacționeze timp de trei ore în Aula „Sergiu Chiriacescu” a Universității Transilvania.

Jumătate din timp a fost alocat educației nonformale, cu activități, jocuri, exerciții, metode și tehnici inspirate din teatru și improvizație. Cealaltă jumătate a fost folosită pentru socializare, arta jocului, integrare socială, cunoaștere interculturală și voie bună, prin diverse tehnici artistice de mare impact asupra tinerilor.

Când auzi că românii noștri pleacă în străinătate și îi întrebi care este principala lor problemă, întotdeauna o să-ți spună că au fost marginalizați, nu au fost incluși în societate. Pornind de aici, m-am gândit să le fac un pic mai ușoară viața elevilor ucraineni și am conceput acest proiect prin care noi să le arătăm un pic din cultura noastră și noi să învățăm de la ei”, a declarat Lămâița Stamate, președinte Clubul Wise Men Brașov, sponsor al proiectului.

„Cred că românii sunt mai prietenoși, mai politicoși”

Dacă pentru elevii ucraineni nu era prima experiență cu colegi de-ai lor români, elevii brașoveni stăteau pentru prima dată de vorbă cu elevi refugiați.

Am mai participat și la alte proiecte în care am vorbit cu elevi români și mi-am făcut prieteni. Cred că românii sunt mai prietenoși, mai politicoși, dar au aceeași dorință de a se distra ca și noi”, a spus Nastia.

E interesant să discut cu copii din Ucraina, n-am mai făcut niciodată asta. Știu că în zona în care locuiesc este un bloc în care stau mai mulți ucraineni și când trec pe acolo îi mai aud. Mi se par foarte modești și foarte drăguți, mi se par foarte politicoși și sociabili. Eu, spre exemplu, sunt mai rușinoasă și, dacă ar fi fost și ei la fel, era greu, dar nu e așa”, a spus Sofia.

Brașovul este unul dintre orașele mai îndepărtate de graniță unde sunt mulți ucraineni, iar autoritățile încearcă să le ofere condiții cât mai bune. În special pentreu copii, însă, este extrem de important să poată socializa și să cunoască un număr cât mai mare de persoane.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite