Cătălin Dimitrescu, as pe gheaţă, dar şi în clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Dimtrescu este campion naţional la patinaj artistic, foto: Bogdan Crăciun
Cătălin Dimtrescu este campion naţional la patinaj artistic, foto: Bogdan Crăciun

Elev în clasa a V-a la Liceul Teoretic „Johannes Honterus" din Braşov, Cătălin Dimitrescu, de 11 ani, a ajuns la performanţe unice în ţară, ca patinator artistic.

Cătălin a participat la Campionatul Naţional de Juniori de la Bucureşti, cu toate că activează la categoria novice. În plus, este un elev model. A obţinut rezultate foarte bune la juniori, anul acesta, în februarie, ceea ce înseamnă că şi-a depăşit categoria de vârstă.

Cătălin patinează de la şase ani, iar la patru ani s-a urcat prima dată pe patine, fără să fie susţinut. „M-a fascinat patinajul de prima dată când am mers cu tatăl meu pe gheaţă. Un domn făcea nişte acrobaţii care m-au uimit şi am ştiut că asta vreau să fac", a spus Cătălin.

Micii patinatori se vor pregăti la Braşov FOTO: Bogdan Crăciun

În 2008, s-a perfecţionat la un club din Gemania, ţară unde a obţinut anul trecut şi locul I la concursul Bavarian Open. În acelaşi an a cucerit locul al II-lea la Campionatul Naţional Novice din Braşov şi locul I la Cupa României 2010, de la Buzău. Luna trecută, Cătălin a reuşit performanţa de a ocupa locul fruntaş la Campionatul Naţional Copii, Cadet şi Novice.

Copilărie „furată"

În spatele succesului uimitor al micuţului campion se ascund multe sacrificii. Cătălin îşi începe programul la ora 7.30, după care urmează o repriză de antrenamente de două ore, mai nou, la Patinoarul Olimpic, din Tractorul.Pentru patinator, orele de antrenament au fost transformate în joaca zilnică. Face totul cu multă muncă şi plăcere.

Cătălin este un elev de nota 10

„Încep şcoala la ora 13.00 şi termin la 19.00. Ajung acasă şi trebuie să-mi pregătesc temele pentru a doua zi. Practic, nu-mi rămâne timp pentru joacă, dar îmi place tot ce fac în fiecare zi", spune patinatorul. Disciplina face din campionul naţional un tânăr ordonat şi ambiţios şi, mai ales, este cartea de vizită, pentru o carieră sportivă promiţătoare.

Familia îl susţine

Pentru că, în România, pregătirea de vară era imposibilă, în 2006, Cătălin s-a pregătit în Elveţia, la Lotul Naţional de Patinaj. În următorii doi ani, părinţii l-au încurajat să plece şi într-o tabărăr de patinaj privată, tot în Austria. Aici, Marius Negrea, patinator braşovean i-a fost antrenor şi a reuşit să facă şi cele mai mari progrese.

Patinatorul s-a pregătit un an în Germania

Pentru că în străinătate antrenamentul însemna 10 luni, în timp ce în România doar 3, părinţii s-au hotărât să se mute în Gemania, unde Cătălin avea şanse de reuşită mult mai mari.

„Am mers la şcoală în Germania şi am avut şi foarte multe de învăţat acolo. Ca patinator trebuie să fac şi gimnastică, balet şi dans, plus pregătirea fizică. Practic, ar trebui să mă antrenez 24 de ore pe săptămână. Tatăl meu este ca un al doilea antrenor pentru mine", spune campionul.

Ce-i place:

„Îmi place foarte mult să mă plimb cu bicicleta şi trotineta. Cel mai mult îmi place matematica şi, bineînţeles, sportul".

Ce nu-i place:

„Nu-mi place deloc spanacul, nu-l pot mânca cu niciun chip, nu-mi plac nici testele de la şcoală şi nici să scriu foarte mult la şcoală".

Întrebări şi răspunsuri:

Ce crezi că te diferenţiază faţă de alţi patinatori?

Cred că săriturile sunt punctual meu forte. Pe lângă graţie şi, mai ales, capacitatea de a duce elementele atletice la extrem, un patinator complet trebuie să fie capabil să execute toate săriturile duble, până la 12 ani. Eu la zece ani le executam pe toate cu măiestrie.

Ce planuri de viitor ai?

Îmi doresc foarte mult să fac performanţă în patinaj artistic. Mă bucur că avem acum o bază adevărată unde ne putem antrena. Nu ştiu ce va fi în viitor, sper să reuşesc tot ceea ce-mi propun. Ştiu sigur că, în 2013, voi participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE).

Profil:

Născut. 13 aprilie 1998, Braşov.

Studii. Elev în clasa a V-a, Liceul Teoretic „Joahannes Honterus".

Familie. Părinţi, o soră.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite