Casele memoriale ale Braşovului. Personalităţile care au locuit sub Tâmpa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Mureşianu şi Sextil Puşcariu sunt doar două dintre personalităţile marcante care au lăsat adevărate moşteniri culturale la Braşov. Domnitorul Alexadru Ioan Cuza s-a ascuns două săptămâni într-o casă devenită hotel, iar Emil Cioran a fost chiriaş în Livada Poştei.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a stat ascuns două săptămâni într-o casă din Braşov de pe strada Lungă. Pe atunci clădirea se numea Hanul cerbul de Aur. De la Braşov Cuza a plecat în exil la Viena. Şederea marelui domnitor nu a trecut neobservată. Casa este acum hotel şi pe faţadă există o plăcuţă care anunţă că acolo a locuit domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Bogata familie Hircher

Apolonia Hirscher a trăit în secolul al XVI-lea în Cetatea Braşovului. Văduvă a judelui oraşului, Lucas Hirscher, a preluat în 1541 conducerea afacerilor răposatului ei soţ, ce se întindeau până în Austria şi Turcia. Chiar dacă negoţul şi politica erau la acea vreme treburi aproape exclusive bărbăteşti, a reuşit să strângă o avere foarte mare. A întemeiat mai multe fundaţii şi a donat o mare parte din averea ei pentru locuitorii cetăţii. Printre aceste donaţii se numără „Casa Negustorilor”, actualul Restaurant Cerbul Carpatin, situat la coltul Pieţei Sfatului şi a străzii Hirscher.

Casa Mureşenilor a devenit muzeu

Familia Mureşianu a deţinut o casă în Piaţa Sfatului, care acum a devenit muzeu. Casa Mureşenilor s-a înfiinţat în anul 1968, ca urmare a donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu. Ei puneau astfel în operă testamentul cultural al lui Iacob Mureşianu, oferind statului român, în vederea organizării unui muzeu, spaţiul necesar, o foarte valoroasă colecţie de mobilier, pictură, sculptură şi mai ales o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, numărând peste 25.000 de documente. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viaţa culturală şi politică a vremii lor.

Casa lui Sextil Puşcariu de la Bran 

Sextil Puşcariu a fost unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României. A studiat liceul la Braşov, iar ulterior a fost student şi doctorand în Germania şi Franţa. A devenit profesor extraordinar începând din anul 1906 a fost titularul catedrei de limbă şi literatură română timp de zece ani şi decanul Facultăţii de Filosofie din Cernăuţi. A iniţiat publicaţia Glasul Bucovinei În primăvara lui 1919 i s-a pferit postul de ministru al Bucovinei la Bucureşti, dar  a refuzat, preferând să rămână un om de ştiinţă. A fost şi primul rector român al Universităţii din Cluj şi a pus temelia primului Muzel al Linbii Române. A scris peste 400 de lucrări şi a fost memebru al Academiei Române. Puşcariu a fost şi un susţinător al mişcării legionare. Odată cu venirea comuniştilor la putere a fost persecutat şi deşi familia regală i-a oferit posibilitatea să fugă din ţară, Şextil Puşcariu a refuzat.Sextil Puşcariu a trăit la Bran într-o casă simplă, care acum poate fi vizitată. Este sitaută chiar încetrul staţiunii. Sextil Puşcariu a şi murit la Braşv în 1948.

Emil Cioran a fost chiriaş din dragoste la Braşov. Casa în care a locuit timp de un an, între 1936-1937 este pe Strada Şt. O. Iosif nr. 21. Aici a scris „Lacrimi şi sfinţi“, „sus de tot pe deal, cu priveliştea munţilor în faţă“. Elevul lui, Ştefan Baciu, scria că filosoful s-a cazat „într-o cameră mobilată la familia Lemeny, pe Livada Poştii“, unde avea pat, dulap, masă, două scaune şi o sobă mare. Se pare că era îndrăgostit de fata mai mare a proprietarului, care s-a îmbolnăvit şi a murit.

Pe aceeaşi temă:

Personalităţile care au dat nume străzilor braşovului

Savanţii uitaţi ai Braşovului

Femeile celebre ale Braşovului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite