Braşov: Ştefan Marica se laudă cu o colecţie impresionantă de antichităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Ştefan Marica se laudă cu o colecţie impresionantă de antichităţi
Braşov: Ştefan Marica se laudă cu o colecţie impresionantă de antichităţi

Braşoveanul le-a transmis dragostea pentru obiectele vechi şi celor trei copii ai săi, cărora le-a făcut cadou o mare parte dintre lucrurile colecţionate de el. Valoarea antichităţilor lui Ştefan Marica se ridică la circa 1 milion de lei.

Profil

Născut: 22 decembrie 1937, localitatea Negreni Gorj, judeţul Gorj
Studii
: Facultatea de Istorie, Univeritatea Bucureşti
Profesie: Profesor de istorie, gradul I
Familie: Căsătorit, trei copii

La cei 72 de ani ai săi, Ştefan Marica are în bibliotecă peste şapte mii de cărţi, cele mai vechi fiind din secolele XVI – XIX, scrise în diferite limbi. Omul mai colecţionează şi timbre, monede datând de la 1866 încoace, tablouri sau insigne. Printre antichităţile adunate de o viaţă întreagă se regăsesc şi obiecte pe care, poate, unii dintre noi le-au văzut doar în filme. Este vorba despre un aparat foto cu burduf, de dinainte de al doilea război mondial, o maşină de cusut Zinger, o maşină de tuns sau un fier de călcat ce datează de la sfârşitul secolului XVII.
Bărbatul spune că a început să colecţioneze antichităţi de când era copil, iar dragostea pentru aceste obiecte i-a fost transmisă de preotul din sat. „M-am născut în localitatea Negreni Gorj şi când eram în clasele primare, a venit un preot din Basarabia, care avea o bibliotecă foarte mare. Cum mie nu-mi prea plăcea să alerg după capre, am preferat să învăţ şi luam cărţi de la el. Preotul avea acasă diverse obiecte, pe care mă punea să i le curăţ, iar lucrurile care nu îi plăceau mi le dădea mie”, povesteşte Ştefan Marica.

De toate pentru toţi

Aşa s-a născut dragostea bărbatului pentru lucrurile vechi. „Aveam opt ani când am început să adun cărţi. Apoi, în adolescenţă, m-am pus serios pe treabă şi colecţionam oale, ulcele, ţesături sau orice bănuţ. Nu am numărat niciodată câte obiecte am în colecţie şi nici nu m-am axat pe o tematică anume. Am adunat de toate. Apoi, cât timp am predat ca învăţător, iar ulterior ca profesor de istorie, am organizat pentru elevi expoziţii cu obiectele colecţionate de mine. Îmi serveau ca material didactic pentru copii. În plus, am donat o mare parte din lucruri şi câtorva muzee din ţară. Acum, cele mai valoroase obiecte din colecţie se află la cei trei copii ai mei”, spune Ştefan Marica.
Lucrurile care i-au mai rămas din colecţie ar putea ajunge în casa altui iubitor de antichităţi, fiindcă Ştefan Marica este decis să le vândă. Tocmai de aceea s-a înscris la Târgul de Antichităţi care se desfăşoară în această perioadă la Braşov. „Vreau să îmi cumpăr un loc de veci, să deschis un cont bancar, de unde copiii să ia bani pentru că la noi la ortodocşi se fac multe pomeni”, spune râzând colecţionarul.                                                                                                                                                                                                        


Întrebări şi răspunsuri

Sunt tinerii de azi interesaţi de istorie şi cultură?
Îmi pare rău că democraţia nu mai pune accent pe culturalizarea noastră. Însă tinerii care au venit acum la târg s-au arătat foarte interesaţi de numismatică.

Aţi lua-o de la început cu o nouă colecţie?

Da, fiindcă acum ştiu cum trebuie să mă organizez şi cum să mi le ordonez pe tematici şi cred că mi-ar fi mult mai uşor.

Ce v-a adus la Braşov?

Păi m-am stabilit aici acum trei ani. Unul dintre băieţii mei este stabilit aici. El s-a mutat la casă şi a rămas aparatmentul liber, aşa că ne-a spus să ne lăsăm casa de la Roşiorii de Vede şi să venim la Braşov.

Ce-i place:

„Îmi place foarte mult pescuitul, mai ales când face nevasta curăţenie prin casă şi am motiv să plec. Îmi place seriozitatea, ca omul să îşi respecte promisiunea şi cuvântul dat şi îmi mai place cinstea“, mărturiseşte omul.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac persoanele care vorbesc vulgar, cei care nu ştiu să se poarte civilizat şi nu îmi plac lucrurile urâte. Poate pentru eu întotdeauna am fost adeptul frumosului“, se destăinuie colecţionarul. 

 

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite