Azota Popescu muncește la 82 ani ca în prima zi. S-a pus în slujba orfanilor, în loc să stea cu familia și nepoții

0
Publicat:

Când a ieșit la pensie, în urmă cu 26 ani, profesoara Azota Popescu din Brașov a înființat Asociația caritabilă Catharsis. De atunci, Azota, acum în vârstă de 82 ani, este zi și noapte în slujba copiilor abandonați ai României.

Azota Popescu este, de 26 de ani, mama orfanilor din România FOTO Asociația Catharsis
Azota Popescu este, de 26 de ani, mama orfanilor din România FOTO Asociația Catharsis

Azota Popescu a avut o carieră strălucită de profesoară de limba română și a ajuns directorul celei mai mari școli din România, un experiment făcut la Brașov în perioada comunistă. A predat 35 de ani și are numeroși foști elevi ajunși oameni importanți nu numai în Brașov sau București, ci chiar în lume.

O vizită la un orfelinat, pe când lucra la Pionieri, avea să-i schimbe destinul. Se pregătea de pensie, una pe care o vedea liniștită, alături de nepoți. Acea vizită, însă, a făcut ca Azota Popescu să-și dedice viața copiilor fără părinți. De 26 de ani răspunde la orice chemare acând e vorba de copii orfani, indiferent că vine la ora prânzului sau la ora două din noapte.

Erau copiii nimănui. Nici măcar ai statului. Cei mai mulți, fără certificatul de naștere, fără un nume, fără copilărie. Bolnavi si flămânzi, condamnați la pieire”, a destăinuit Azota Popescu motivele pentru care a decis să renunțe la o pensie tihnită și să continue cu o viață chiar mai activă decât în perioada în care era profesoară.

Imagini care o bântuie de zeci de ani

Plină de compasiune și de revoltă pentru starea jalnică în care i-a cunoscut pe copiii din casele de copii din Victoria și Săcele, județul Brașov, Azota s-a întrebat atunci ce-ar trebui să facă pentru a salva acele ființe umane fragile și neputincioase, condamnate de comunism la o viață închisă între ziduri reci și întunecoase.

Cine și ce anume ar trebui făcut pentru copiii uitați printre străini de cei care le-au dat viață?  Întrebări fără răspuns, atunci. Întrebări devenite o obsesie, între timp”, spune Azota Popescu.

Imaginile cu acei copii orfani o bântuie și azi și asta îi dă puterea ca, la o vârstă venerabilă, de 82 de ani, să fie una dintre cele mai active persoane din România în acest domeniu.

Anii au trecut, ducând cu ei povara unor imagini ale suferinței și umilinței copiilor abandonați. Imagini care nu se pot uita: chipuri palide în zdrențe, priviri stinse. Părul nespălat, bubițe la năsuc, piciorușele desculțe pe cimentul năclăit. Flămânzi și murdari. S-au repezit la geantă. <Ce mi-ai adus? Tu ești mama mea?> Așa am ajuns să înființez un centru de servicii sociale pentru cei 100.000 de copii abandonați, câți erau în România anului 1995”, mai spune Azota Popescu.

Ajunși adulți, orfanii vin tot la Azota Popescu

Între timp, acei copii au ajuns adulți, dar foarte puțini reușesc să se descurce singuri. Unii au murit, alții au plecat din țară, dar pe cei mai mulți îi puteam vedea prin canale, cu punga de aurolac, prin închisori sau în rândul prostituatelor și al cerșetorilor. Azota Popescu are ușa deschisă la orice oră pentru cei care strigă și acum după ajutor.

La vârste la care nu mai sunt tineri, orfanii tot la Azota Popescu ajung FOTO Asociația Catharsis
La vârste la care nu mai sunt tineri, orfanii tot la Azota Popescu ajung FOTO Asociația Catharsis

Alături de 25 de persoane din elita Brașovului – profesori universitari, judecători, medici, asistenți sociali, avocați – a înființat Asociația Catharsis, pe care o prezidează din 1996 și unde-și petrece, de cele mai multe ori, chiar și 12 ore pe zi. Orfanii deveniți adulți vin în fiecare zi să își spună necazurile și să-i ceară ajutorul.

Azota Popescu nu îl lasă pe niciunul dintre ei să plece așa cum a venit, găsește o soluție la probleme. De multe ori se întâmplă să i se ceară ajutorul în miez de noapte de către cei care au fost copii orfani.

La 82 de ani, activă și ziua, și noaptea, în sprijinul orfanilor

Anul trecut, o fostă copilă dintr-un centru, ajunsă acum la aproape 40 de ani, a sunat-o să îi spună că i s-a făcut dor de mama ei, pe care nu a cunoscut-o. Era trecut de miezul nopții, dar Azota Popescu a chemat un taxi, a mers în locul indicat de cea care plângea, a liniștit-o și i-a găsit un loc în care să poată dormi, să facă o baie și să mănânce.

Pentru alți orfani a străbătut întreaga țară, știind că le poate alina măcar pentru moment suferința. Niciodată nu a încetat să meargă în centre, să vadă ce fac copiii abandonați. Îi ajută pe cei adoptați să-și găsească familia naturală și să-și cunoască rădăcinile.

Cea mai mare luptă, însă, este cu sistemul din România. Azota Popescu a modificat de mai multe ori Legea adopției, sprijinită de parlamentari și alte ONG-uri. Totuși, spune că este departe de ceea ce ar trebui să fie această lege, deoarece proiectele au suferit modificări de la propunerile inițiale până la votul final.

La sediul Asociației Catharsis FOTO Asociația Catharsis
La sediul Asociației Catharsis FOTO Asociația Catharsis

În această luptă, o bătălie importantă este, în opinia Azotei Popescu, cea pentru adopțiile internaționale. România a semnat mai multe acorduri internaționale prin care este de acord cu acestea, însă nu le respectă. La fiecare schimbare de guvern sau de ministru, Azota Popescu face o nouă solicitare pentru ca micuții care nu sunt adoptați în țară să beneficieze de șansa de a avea o familie pe alte meleaguri.

Ce a făcut Azota Popescu pentru România

Și iată, pe scurt, ce a făcut neobosita Azota Popescu în calitate de fondator și președinte al Asociației Catharsis, în primii 26 de ani de la pensionare.

În parteneriat cu fundația americană Hope Cottage Dallas, a pus bazele primei rețele de asistenți maternali profesioniști în România. Trainingul organizat la sediul Asociației, in două module, la care au participat specialiști ai Protecției Copilului Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Ilfov, Prahova, a contribuit considerabil la golirea caselor de copii.

Aniversare organizată de Azota Popescu FOTO Asociația Catharsis
Aniversare organizată de Azota Popescu FOTO Asociația Catharsis

Au apărut primii asistenți maternali și, odată cu ei, oportunitatea alternativei la o viață normală de familie. Mii de copii au părăsit orfelinatele.

Azota Popescu se mândrește cu adopțiile intermediate de Catharsis, interne și internaționale. A schimbat vieți, destine și mentalități. Mulți dintre tinerii adoptați internațional s-au întors în țară pentru a-si cunoaște familia biologică și patria natală. În semn de solidaritate cu orfanii României, ei au inițiat campanii de promovare a adopției internaționale, au participat la dezbateri publice în Parlamentul României și au organizat grupuri de lobby pe Facebook.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite