„Adoptă un țăran”, târgul prin care brașovenii îi încurajează pe micii producători. Opincile dacice, la mare căutare FOTO

0
Publicat:

Brașovenii îi încurajează pe cei care practică meșteșuguri de subzistență să devină mici producători. Târgul „Adoptă un țăran” este una dintre metodele care vin în sprijinul producătorilor

Karina Gergely face carbatine, celebrele opinci dacice FOTO Ioan Buciumar
Karina Gergely face carbatine, celebrele opinci dacice FOTO Ioan Buciumar

Curtea Bisericii Sfântul Nicolae din Șchei a fost gazda ediției din acest an a evenimentului „Adoptă un țăran”. Hrană sănătoasă, îmbrăcăminte și încălțăminte tradiționale și multe ateliere care i-au atras în special pe copiii veniți în curtea bisericii au fost câteva dintre cele întâlnite în după-amiaza zilei de sâmbătă.

„A fost o zi minunată, în care au venit 18 producători, au fost și meșteri sadea, cum le spunem noi. A fost plin încă de la deschiderea evenimentului și foarte, foarte mare înghesuială la atelierele pentru copii. Nu au avut timp nici măcar să respire cei care au organizat ateliere”, a declarat organizatorul evenimentului, Hetti Benedek.

Opincile dacice au fost „vedetele” manifestării

Micii producători și meșterii au venit cu lucruri interesante și apreciate de toată lumea. De la dulceață, la vin, costume populare sau extrem de interesantele opinci dacice, toate produsele s-au bucurat de un mare suces în rândul oaspeților târgului.

Eu vin încă de la prima ediție a târgului „Adoptă un țăran” și de fiecare dată am adus vin. Sunt producător de vin, viticultor din comuna Urechești, județul Vrancea și, efectiv, îmi procesez propria producție de struguri, pe care o și vând”, a explicat unul din producătorii de la târg.

Am avut parte de o zi care a decurs foarte bine, deoarece foarte mulți copii au venit la ateliere. I-am învățat să-și împletească brățări, unii dintre ei – care sunt mai mari – croșetează și, așa cum vedeți, nu mai sunt locuri nici pa iarbă să stea să lucreze și nu numai la noi, ci la toate atelierele”, a spus organizatoarea unui atelier de croșetat.

Aici, la atelierul prietenei noastre, Gabriela Bularca, noi, copiii, am făcut niște brățări printr-o tehnică japoneză”, a spus o fetiță.

Cel mai apreciat atelier a fost cel de opinci dacice sau carbatine.

Carbatina este o opincă și, de obicei, se face dintr-o singură bucată de piele, fără prea multe cusături, ca să poată fi purtată și în oraș. Eu și cos o talpă, ca să fie mai comod la călcat. Eu am, așa cum se vede, una fără talpă, care este exact modelul clasic”, a explicat Karina Gergely, organizatoarea atelierului de pielărie.

„Adoptă un țăran” este un proiect prin care se încearcă ajutorarea țăranilor să treacă de la gospodăriile de subzistență la statutul de mic producător.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite