Vrei sa rămâi însărcinată mai repede? Ce trebuie să ştii despre ovulaţie şi despre perioadele prielnice pentru a face un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De obicei, cuplurile aşteaptă perioada fertilă pentru a avea raporturi sexuale. Este adevărat că, dacă aveţi raporturi sexuale la momentul nepotrivit, nu veţi rămâne însărcinată, dar nu întotdeauna o femeie ovulează atunci când crede ea că ovulează, adică în cea de-a 14 zi de la prima zi a menstruaţiei.

Majoritatea cuplurilor ştiu că este recomandat să ai raporturi sexuale în jurul celei de-a 14 zile a ciclului menstrual dacă vrei să concepi un bebeluş. Acest fapt are la bază metoda calendarului şi pleacă de la premisa că ciclul este regulat, are 28 de zile, iar ovulaţia se produce exact la jumătatea ciclului, adică in a 14-a zi. Deşi această metodă este mai bună decât alegerea unei zile la întâmplare în care să aveţi raporturi sexuale, totuşi nu are o acurateţe foarte mare când vine vorba de prezicerea momentului ovulaţiei.

Testele de ovulaţie detectează creşterea nivelului hormonului LH dinaintea ovulaţiei. Sunt uşor de folosit şi au un grad foarte mare de precizie în ceea ce priveste rezultatul.

“Metoda calendarul este bună pentru femeile care au un ciclu regulat de 28 de zile. Însă ovarul este foarte capricios şi poate ovula chiar şi la câteva zile după ciclu. Până la testul de ovulaţie femeia îşi poate măsura temperatura intravaginală cu termometrul personal. Dacă temperatura este de 37,2, atunci se produce ovulaţia. Testele acestea moderne sunt ca testele de sarcină şi pe bază de dozări hormonale. Se foloseşte urina de dimineaţa şi acela arată exact dacă femeia se află la ovulaţie”, explică medicul ginecolog Mihaela Popa.

Actul sexual trebuie să aibă loc înainte de ovulaţie, deoarece ovul trăieşte 24 de ore, iar spermatozoizii, 2-3 zile. Astfel este important să faci sex înaintea ovulaţiei, pentru ca sperma să se menţină în aparatul reproducător până la eliberarea ovulului. Şi nu numai femeia trebuie să fie supusă la teste. Specialiştii spun că în 40 % din cazuri problema este masculină şi nu feminină.

“Atunci când femeia nu rămâne însărcinată, de multe ori nu este vina ei. 40% din cazuri prezintă anomalii spermatozoidale. Astfel, e bine ca şi bărbatul să facă unele testele pentru a afla exact unde este problema”, mai spun specialiştii.

Totuşi nu uita că, înainte să încerci să rămâi însărcinată, este obligatoriu să faci o vizită la medic. Asigură-te că eşti în condiţii bune de sănătate şi verifică-te la medicul de familie şi ginecolog. Este bine să consulţi un medic, pentru a primi sfaturi cu privire la pregătirea corpului tău pentru marea transformare pe care o implică graviditatea.

“Ne confruntăm cu destule paciente care ajung la prima consultaţie în sala de naştere. De frică, de jenă, din diverse considerente nu ajung la medic. Atunci când un cuplu se hotărăşte să conceapă un copil, e bine să ajungă prima dată la medic pentru analize”, a mai adăugat medicul Mihaela Popa.

Dacă ţi-ai propus să faci totul ca la carte şi să ţii cont de recomandările specialiştilor înainte de a rămâne însarcinată trebuie să acorzi atenţie sporită alimentaţiei, precum şi de rolul semnificativ pe care îl are sportul. Un corp frumos şi sănătos conferă un suport psihic şi fizic minunat viitoarei mămici. Alimentaţia trebuie să fie una bogată în vitamine, săracă în glucide şi grăsimi, echilibrată, care să asigure viitoarei mămici energia şi nutrienţii minerali necesari în dezvoltarea armonioasă a viitoarei sarcini. 

Citiţi şi:

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite