VIDEO: Oraşul cosmopolit, cu clădiri vechi, hrube şi locuri de cazare în zona de trecere spre balta lui Terente. Iată cu ce-i momeşte Brăila pe turişti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sfârşit se poate spune că autorităţile au decis să iasă în forţă în circuitul turistic naţional. Oraşul cosmopolit are sute de clădiri vechi, hrube, plus trei locaţii de cazare şi campare, în Insula Mică a Brăilei, chiar şi în ostrovul Fundul Mare unde se află şi balta lui Terente.

Primul lucru de care este interesat orice vizitator avizat este reţeaua de galerii subterane rămase din vremea turcilor, reţea despre care se spune că nu a fost distrusă de trecerea timpului.

image

„Cred cu convingere că hrubele ar putea reprezenta un punct de atracţie turistică de prin rang. Brăila, deşi raia turcească până acum 180 de ani, nu a păstrat din cauza distrugerii cetăţii în 1828-1831 mai nimic din vechiul oraş. S-a păstrat doar Biserica Sfinţii Arhangheli şi casa turcească. Dar avem istoria sub picioarele noastre în hrubele care nicăieri în ţară nu mai pot fi regăsite", ne-a declarat prof. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei.

image

Oraşul subteran

Parte dintre aceste hrube au fost folosite mulţi ani pentru diverse activităţi.

„Am lucrat în anii 1956 - 1960 la Vinalcool, în hrube unde erau depozitate budane de câte 2000 de litri. Îmi aduc aminte că se intra în unele locuri cu camionul. Ce pot să spun este că se mergea prin ele de la strada Cetăţii până la depozitul de pe strada Plevnei, între strada Galaţi şi Gării", ne-a explicat Rada Nechifor, fostă salariată la Vinalcool, acum în vârstă de 74 de ani.

Autorităţile locale nu au pus încă pe tapet problema hrubelor pentru că se tem ca nu cumva acestea să reprezinte un pericol de surpare deşi, un singur astfel de incident s-a întâmplat în ultimii 10 de ani.

image

Obiective de interes

În trecut, când erau efectuate vizite în circuit de către companiile străine, la Brăila, o oprire obligatorie era la Biserica Greacă. Este, de altfel, cea mai mare biserică greco-ortodoxă funcţională din lume.

Un alt punct de maximă atracţie recent redescoperit de turiştii din spaţiul ex-sovietic este Mitropolia Ortodoxă de Rit vechi cu sediul la Brăila, ale cărei turle aurite şi în formă de bulb de ceapă sunt caracteristice arhitecturii religioase slave.

Biserica Greacă a devenit cunoscută şi graţie pelerinajelor din prima vineri de după Paşte, când se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii, zi în care de sub Altar răsare un fir de apă.

image

Recent, casa memorială Panait Istrati din Grădina Mare a fost renovată şi va putea fi vizitată de cei interesaţi, iar la noul Centru Cultural Nicăpetre poate fi vizionată expoziţia sculptorului cunoscut şi apreciat mai ales în Canada, unde a trăit mulţi ani.

image
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite