Un poliţist local din Brăila a făcut parte din trupele speciale care păzeau vila de la Olăneşti
0Ultima reşedinţă ridicată pentru Ceauşescu înainte de căderea comunismului a fost Vila 2 Olăneşti, începută în martie 1988 şi finalizată în ianuarie, anul următor. Fiind obiectiv special, pe lângă vila de la Olăneşti a fost arondată o subunitate de militari din trupele de Securitate din care făcea parte şi un brăilean, Fănică Rândunică.
După ce a luat bacalaureatul, Rândunică s-a angajat pentru câteva luni în producţie, iar în octombrie a fost încorporat la trupele de Securitate.
A depus jurământul, a făcut o vreme de pază la Uzina 444 Craiova, unde se construiau avionul de vânătoare şi atac la sol IAR 93 şi avionul de antrenament avansat IAR 99 Şoim, aflate încă în dotarea Forţelor Aeriene.
La scurt timp însă a fost trimis, alături de compania în care activa, la Olăneşti, unde i s-a încredinţat paza unui obiectiv de rang 000, Serviciu Strict Secret. Se construia acolo a doua vilă pentru Ceauşescu. Prima era o cabană relativ micuţă, aşa că acum se făcea şi una cu un confort sporit.
Prima cupă de excavator
„Am fost de faţă de la prima cupă de excavator ridicată din fundaţie până la preluarea ei de către serviciile superioare ale Securităţii, când de fapt vila putea primi imediat oaspeţi", ne-a declarat interlocutorul.
Vila are trei apartamente imense, o sală de cinematograf, piscină la subsol, saună, club. Vechea cabană a fost tot atunci amenajată ca o casă de oaspeţi, ştiut fiind faptul că soţii Ceauşescu nu erau prietenoşi cu cei care îi însoţeau şi noaptea nu suportau să le fie careva prin preajmă, în afara celor doi câini şi a ofiţerilor din garda personală.
„Totul era de un bun gust rafinat acolo. Au muncit la vila aceasta numai unguri din Harghita specializaţi în structuri din ipsos şi sculpturi în lemn. Am aflat că duceau acasă lunar salarii de 18-20.000 de lei, în condiţiile în care un prim secretar ca şi un director de uzină de rangul 0 avea un salariu de fix 7.206 lei", ne-a povestit Fănică Rândunică, marcat încă de acei ani.
Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a Adevărul (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.