Terasele mâncătorilor de mici otrăvesc cu fum parcurile brăilene şi faleza Dunării. Tot mai mulţi brăileni cer interzicerea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Braila, alocarea spatiilor pentru terase estivale tinde să devină o problemă care dezbină cetăţenii oraşului. Pe de o parte, sunt amatorii de mici care iau cu asalt terasele unde se fac grătare, pe de alta sunt cei care vor să aibă posibilitatea de a ieşi pe aleile parcurilor fără să se asfixieze din cauza norilor de fum ce invadează atmosfera şi a muzicii de prost gust care bubuie din boxe.

Cert este că patronii de terase au din ce în ce mai mult tupeu, ocupă spaţii mai mari decât cele licitate la Primărie şi nici măcar nu se sinchisesc să monteze coşuri de fum la grătare, iar autorităţile locale nu prea mai reuşesc să ţină sub control fenomenul. Deşi abia s-a încheiat o licitaţie pentru atribuirea de spaţii pentru terase, iar formalităţile nu sunt încă terminate, un patron şi-a instalat deja terasa în Grădina Mare, un parc din zona istorică a oraşului reabilitat recent pe bani europeni.

Fumul şi gălăgia au provocat reacţii din partea brăilenilor care ar fi vrut să profite de linişte şi aer curat împreună cu familia. În urma acestor reacţii, firma în cauză, SC "Exest" SRL a fost amendată cu 1.000 de lei, de Poliţia Locală Brăila.

Sancţiunea a fost aplicată deoarece „Exest” SRL, deşi a participat la o licitaţie organizată de Primărie şi şi-a ajudecat un spaţiu în Grădina Mare, nu deţine încă un permis pentru ocuparea domeniului public, din care să reiasă exact suprafaţa înscrisă în contract şi termenii condiţiilor de funcţionare.

Unele organizaţii non-guvernamentale profilate pe protecţia mediului au început să militeze pentru interzicerea acestui tip de terase în parcurile din municipiu. "Parcurile, prin definiţie, sunt concepute a fi nişte locuri unde să găseşti aer curat şi linişte. Nu am văzut nicăieri în Europa parcuri ocupate cu facilităţi unde se găteşte mâncare cu degajare de fum, aşa cum se întâmplă la noi cu aceste terase unde se prepară mici la grătar.

În Grădina Mare nu se mai poate respira aer curat din cauza acestor grătare cu mici, iar asta în contextul în care acolo există deja un restaurant, dar şi un fast-food instalat lângă una dintre porţile de acces. Dacă se mai amenajează şi terase există deja o supraîncărcare cu astfel de locaţii destinate consumului de mâncare. Ori, repet, parcul ar trebui să fie un loc unde să mergi ca să respiri aer curat, nu să te îneci cu fum de grătar. Pentru cei ce vor să mănânce mici există numeroase alte locaţii pe raza municipiului...", spune Codruţa Nedelcu, reprezentanta ONG-ului de Mediu "Arin" Brăila.

image

În ciuda acestor opinii, Primăria Brăila a organizat recent o primă licitaţie pentru închirierea de spaţii pe domeniul public, în vederea amenajării de terase, în Grădina Mare şi pe Faleza Dunării. Firmele care au licitat şi adjudecat astfel de spaţii sunt: SC "Exest" SRL, "Magic Sun Trade", "Cedadagi Com" şi Întreprinderea Individuală Lăptucă Violeta

Potrivit Primăriei, contractele de închiriere sunt pregătite şi rămâne doar ca adjudecatarii să facă dovada că au constituit garanţia solicitată de autoritate - însemnând cuantumul chiriei negociate pentru 2 luni (5.000 lei) - pentru a se trece la semnarea lor. Contractele vor fi valabile pe perioada estivală, dar nu mai târziu de 15 septembrie, termenul de închiriere putând fi prelungit pentru maxim 30 de zile.

Pentru celelalte locaţii destinate teraselor, rămase încă neatribuite fie din cauză că nu s-a înscris nici un ofertant, fie doar unul singur, iar regula jocului spune că trebuie să fie cel puţin 2 ofertanţi pentru fiecare locaţie, se va organiza în prima săptămână din iunie o nouă licitaţie. Vor fi scoase la închiriere amplasamente din zona Falezei Dunării


Preţul de pornire aprobat de Consiliul Local Municipal Brăila este de 1 leu/mp/zi, pasul de licitare este de 0,05 lei/mp/zi, iar firmele interesate să participe trebuie să cumpere un caiet de sarcini în cuantum de 300 lei. Plata chiriei trebuie făcută lunar, până în data de 10, pentru fiecare lună în curs. La finalul perioadei de contractare, chiriaşii au obligaţia ca, în termen de 10 zile, să-şi demonteze terasele.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite