Spitalul Judeţean Brăila, pe locul al doilea în topul şpăgilor din România. Câţi pacienţi au reclamat că au dat mită la medici şi asistente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Un raport publicat de Anti-Bribery Sinergy, un  organism internaţional  specializat în evaluarea si certificarea sistemelor de management anti-mită, a scos la iveală dimensiunea corupţiei din spitalul brăilean.

Creşterea salariilor la medici şi asistente nu a adus şi scăderea corupţiei din spitale. O demonstrează un clasament efectuat pe baza unui studiu realizat de Anti-Bribery Sinergy, care a monitorizat calitatea serviciilor medicale din 352 de spitale publice din România pentru primele şapte luni ale anului în curs.

Pacienţii au răspuns la un chestionar prin SMS sau online, iar rezultatele studiului vorbesc de la sine. La întrebarea ”Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”, 153 de pacienţi care au fost internaţi la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti au răspuns afirmativ, unitatea medicală ocupând primul loc la nivel naţional în topul mitei din spitale.

Pe un ruşinos loc doi se află Spitalul de Urgenţă din Brăila, unde 147 de pacienţi au reclamat că au dat şpagă pentru a beneficia de servicii medicale. Managerul spitalului, Delia Râşnoveanu, a declarat că va face verificări pentru a stabili dacă clasamentul efectuat de Anti-Bribery Sinergy este real, iar dacă se confirmă, va lua măsuri, considerând că medicii şi asistentele nu au nicio justificare să ia şpagă, mai ales după ce li s-au mărit salariile.

Mult mai tranşant a fost preşedintele Consiliului Judeţean Brăila: ”Nu tolerez condiţionarea actului medical de bani, atenţii sau orice altceva. Mi se pare o acţiune criminală, ţinând cont că nimeni nu ajunge la spital pentru că nu are ce face acasă. Din păcate, orice pădure are uscături. Fac, din nou, un apel la pacienţii cărora li s-a cerut şpagă şi le cer public să îi reclame pe cei care procedează astfel şi să curăţăm împreună sistemul. Voi avea grijă că cei dovediţi să plece din Spitalul Judeţean, fapt pe care l-am transmis conducerii Spitalului Judeţean şi nu este negociabil. Este regretabil şi faptul că din cauza unor astfel de „personaje”, care profită de oameni aflaţi în suferinţă, sunt murdăriţi, dacă pot spune aşa, şi medicii oneşti, profesionişti, cei care îşi fac meseria ca la carte”

În peste jumătate din spitalele din Galaţi se dă şpagă

Nici la Galaţi lucrurile nu stau mai bine. Chiar dacă judeţul nu ocupă unul dintre primele locuri la nivel naţional în ceea ce priveşte mita dată în spitale, compensează în schimb prin numărul foarte mare de unităţi medicale unde pacienţii sunt nevoiţi să dea şpagă pentru a beneficia de servicii medicale, fiind vorba de peste jumătate dintre acestea.

Conform datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, pe primul loc în judeţul Galaţi în acest nedorit clasament se află Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan”, unde 27 de persoane au reclamat că au dat bani pentru ca micuţii pacienţi să beneficieze de tratament medical corespunzător, acesta fiind urmat de  Spitalul Clinic Judeţean „Sf. Andrei” (25 de pacienţi), Spitalul Municipal „Anton Cincu” (18 pacienţi), Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” (patru pacienţi), Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Bunavestire” (4 pacienţi) şi Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi (patru pacienţi).

Există şi trei unităţi medicale unde nici un pacient nu a reclamat că actul medical ar fi fost condiţionat de şpaga dată la medic sau asistente. Este vorba de Spitalul CFR, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite