Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, în pericol să fie evacuat după ce s-au investit în el 3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, o unitate medicală cu toate acreditările la zi, în care s-au investit, în ultimii 10 ani, circa 3 milioane de euro, bani de la bugetul de stat sau atraşi prin finanţări europene, riscă să rămână fără sediu, începând din luna mai a acestui an. Asta deoarece clădirea a fost câştigată în instanţă de proprietarul de drept, care încă nu a ajuns la o înţelegere cu administratorul actual, Consiliul Judeţean.

Clădirea a fost retrocedată printr-o decizie definitivă a instanţei, în luna mai a anului 2011. Potrivit legii, Consiliul Judeţean, ca administrator al spitalului, a avut cinci ani la dispoziţie pentru a îşi exercita dreptul de preemţiune la achiziţionarea imobilului. În acest interval de timp, potrivit legii, a trebuit plătită o chirie obligatorie, cu păstrarea destinaţiei clădirii. Chiria convenită a fost de 6.000 euro pe lună.

Imobilul unde funcţionează Spitalul de Pneumoftziiologie a fost construit în anii '50 de Ordinul Santa Maria, al cărui moştenitor de drept este actuala Congregaţie Romano-Catolică „JESU” din Popeşti-Leordeni. Suprafaţă construită este de 1.747 mp, iar teren pe care se află aceasta se întinde pe de 3.776 mp. Clădirea este situată în zona zero a Brăilei, pe strada Campiniu din centrul vechi.

Congregaţia „JESU” a notificat, recent, Consiliul Judeţean, anunţând că se apropie termenul la care expiră contractul de chirie, respectiv 3 mai 2016, iar preţul cerut pentru clădire este de 950.000 lei. Anunţul a luat prin suprindere conducerea CJ, care în momentul de faţă nu are pregătiţi aceşti bani. Surse din cadrul instituţiei spun că la nivelul CJ exista convingerea că termenul limită pentru eliberarea clădirii ar fi luna mai a anului viitor, deoarece adresa de comunicare a deciziei instanţei către Comisia de Retrocedare datează din luna mai 2012.

Tergiversarea luării unor decizii în ceea ce priveşte achiziţionarea clădirii în care funcţionează acest spital poate fi pusă pe seama schimbărilor survenite la conducerea Consiliului Judeţean Brăila în ultimii doi ani. După ce fostul preşedinte, Gheorghe Bunea Stancu, a intrat în colimatorul justiţiei, fiind judecat şi condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie, conducerea interimară a fost preluată de vicepreşedintele CJ din partea PNL Ovidiu Nechita, apoi de celălalt vicepreşedinte, PSD-istul Viorel Mortu, pentru ca în luna ianuarie a acestui an să fie numit un preşedinte prin votul consilierilor. Este vorba despre PSD-istul Ionel Epureanu.

Consilierii judeţeni au votat pentru o nouă evaluare a clădirii

Noua conducere a CJ a declarat că preţul cerut de Congregaţia „JESU” este prea mare şi că se va proceda la o evaluare în regim de urgenţă a clădirii, care să stea la baza unei noi negocieri a preţului. Evaluarea şi negocierea ar trebui făcute pe parcursul lunii aprilie, astfel încât termenul de 3 mai să nu fie depăşit. Consilierii judeţeni şi-au dat girul pentru această evaluare, votând un proiect de hotărâre, în şedinţa de CJ derulată chiar astăzi, 30 martie.

spitalbr1

Situaţia în care se află Spitalul de Pneumoftiziologie este cu atât mai delicată cu cât în această clădire s-au investit, în ultimii ani, circa 3 milioane de euro. Astfel, după cum ne-a declarat consilierul judeţea Marian Căpăţână, membru în Consiliul de Administraţie al spitalului, înainte de retrocedare s-au investit circa 1,4 milioane de euro în lucrări de consolidare şi reabilitare a clădirii. După retrocedare, deci în ultimii 5 ani, s-au mai investit alţi 1,6 milioane de lei, în aparatură medicală, inclusiv în aparatură RMN de ultimă generaţie, unitatea medicală având toate avizele şi acreditările puse la punct. În prezent, la acest spital, singurul de profil din judeţul Brăila, sunt trataţi peste 1.800 de pacienţi cu afecţiuni TBC şi ale căilor respiratorii, dintre care 152 cu spitalizare continuă şi 10 cu spitalizare la zi.

Citiţi şi

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite