REPORTAJ: Brăila, oraşul cu două inimi/ Locurile de promenadă ale oraşului cosmopolit, atunci şi acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la Centrul Vechi, la Centrul Administrativ: locurile de promenadă ale Brăilei, în urmă cu un secol şi în prezent. Dacă odinioară, la Brăila, erau 13 parcuri şi grădini, unde brăilenii ieşeau la plimbare, astăzi ei preferă Faleza Dunării, Calea Călăraşilor şi Palatul Administrativ.

Cu un secol în urmă, Bulevardul, Grădina Publică şi Lacu Sărat erau principalele locuri de promenadă ale oraşului cosmopolit.

image

Nu mai puţin de 36 de cafenele şi 21 de restaurante de lux, zece brăgării, 17 cofetării şi cinci teatre îi aşteptau în weekend pe concitadini, iar localurile din Lacu Sărat gemeau de lume.

image

„La Bulevard, birjar!"

image
image

Dacă plimbările în Piaţa Traian (fosta Sf. Arhangheli), erau preferatele brăilenilor de orice vârstă, acum, părculeţul din Centru este vizitat mai ales de pensionari.

Tinerii preferă să se plimbe fie în Centrul Administrativ sau pe Faleză, fie pe Calea Călăraşilor.

image

„Odinioară, locurile de plimbare ale brăilenilor erau Grădina Publică, Bulevardul, Monumentul, Regala, Portul şi, nu în ultimul rând, Hipodromul, unde se făceau şi pariuri. Înainte de Al Doilea Război Mondial, în oraş erau 13 parcuri şi grădini. Unele dintre ele au dispărut, cum ar fi Grădina Speranţei (pe strada Victoriei) sau Grădina Ecaterina Teodoroiu (Calea Galaţi). Plimbările pe Dunăre erau preferatele brăilenilor", a precizat directorul Arhivelor Brăila, Giani Oltianu.

image
image

Înainte de Primul Război Mondial, 77 de „proprietari de birjă" erau pregătiţi pentru cei care vroiau să facă turul oraşului cu trăsura, iar tramvaiul circula non-stop, până în Staţiunea Lacu Sărat.

Tradiţii

image

Dunărea a rămas, se pare, principalul loc de promenadă al generaţiilor mai vechi sau mai noi.

Bunicii noştri preferau croaziera cu vaporaşul, drumeţiile în Baltă sau pe Canalul Filipoiu, unde-i aşteptau lipoveni bărboşi cu vestitul borş de peşte şi cu saramura de crap fript pe găteje.

image

Acum, Faleza Dunării reprezintă un magnet pentru brăilenii de toate vârstele.

Mititeii cu bere - atât de căutaţi pe vremea comuniştilor! - sunt nelipsiţi din meniul de weekend al orăşenilor. Seara, Centrul Administrativ se umple de tineri, fie ei rockeri sau nu.

Cândva, brăilenii se îmbulzeau la Teatrul Comunal, la Lyra sau la Passalaqua. Acum, preferă un suc la o terasă.

image
image

Două lumi se întrepătrund în oraşul lui Terente şi al lui Panait Istrati: cea veche, reprezentată de Statuia lui Traian, Grădina Mare şi Regala, şi cea nouă, cu Faleza Dunării, Fântâna şi Palatul Administrativ.

Brăila este oraşul cu două inimi, dar cu o singură istorie demnă de renumele ei.

image
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite